Selva ve sweet charlie çilek çeşitlerine bakteri uygulamalarının bitki gelişimi ve verimi üzerine etkisi
Effect of bacterial applications on plant growth and yield of Strawberry cv. selva and sweet charlie
- Tez No: 131519
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ PIRLAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Çilek (Fragaria x ananassa Duch), Bacillus, Pseudomonas, Biyoajan, Strawberry (Fragaria x ananassa Duch), Bacillus, Pseudomonas, Biyoagent
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SELVA VE SWEET CHARLİE ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE BAKTERİ UYGULAMALARININ BİTKİ GELİŞİMİ VE VERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Murat KÖSE Atatürk Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Lütfı PIRLAK Bu çalışma 2002-2003 yıllarında Erzurum ili Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğü'ne ait 6 no'lu deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada Selva ve Sweet Charlie çilek çeşitleri kullanılmıştır. Meyve üretimi için masura, fide üretimi için ise tava şeklinde parseller oluşturulmuştur. Araştırmada standart gübre uygulaması (7kg/da saf N(Azot) olacak şekilde amonyum sülfat gübrelemesi), yarımda BA-8+BA-142 (yapraktan püskürtme ile) M-3+BA-8+BA-142 (köklerin süspansiyona barındırılması ile), (BA-8+BA-142)+(M-3+BA-8+BA-142) (Hem köklerin barındırılması ile hem de yapraktan püskürtme ile), uygulamaları yapılmıştır. Yapılan uygulamaların Selva ve Sweet Charlie çilek çeşitlerinde meyve özelliklerine, verim ve kalite kriterlerine, fide üretim durumlarına etkilerinin kısmi olduğu ancak bu etillerinin stabil olmadığı çeşitlere ve yıllara göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Çiçeklerime ve hasat tarihleri bakımından uygulamalar arasında farklılık görülmemiştir. Uygulamalar genel olarak ortalama meyve ağırlığım artırırken, bitki basma ortalama meyve sayışım azaltıcı etki yapmış, toplam verimde ise çok önemli etkileri olmadığı belirlenmiştir. Bu etkilerin de çeşide ve yıllara göre stabil olmadığı saptanmıştır. Uygulamaların meyvelerin SÇKM, C vitamini ve pH değerlerini artırdığı, toplam asitliği azalttığı, toplam ve indirgen şekeri kısmen artırdığı belirlenmiştir. Fide üretiminde incelenen parametreler uygulamalardan değişik oranlarda etkilenmiş olmakla birlikte, etkilerin çeşitlere ve yıllara göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. 2003, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS of BACTERIAL APPLICATIONS on PLANT GROWTH AND YIELD of STRAWBERRY ev. SELVA AND SWEET CHARLIE Murat KÖSE Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lütfi PIRLAK This study was carried out at Agricultural Research and Extension Center of Atatürk University between 2002 and 2003. Selva and Sweet Charlie Strawberry cultivars are used as plant materials in this research. Areas were designed as planting bad for fruit production and plot for seedling production. The effects of fertilizer (7kg/da N NH4SO4), and also, BA-8+BA-142 (as spraying on leaves), M-3+BA-8+BA-142 (as submerging on suspension roots), (BA-8+BA-142)+(M-3+BA-8+BA-142) (as spraying on leaves and roots) on plant growth and yield of strawberry cultivars were determined. The effects of applications on fruit properties, yield quality and seedling production of Selva and Sweet Charlie strawberry cultivars were found to be partial, but the effect were not stable and they were different depending on years and cultivars. There were no differences regardless of flowering and harvesting dates among the applications. The applications generally increased average fruit weights while they decreased average fruit weight per plant. Also they were not importantly effective in total yield. These effects were not stable at years and cultivars. The applications increased TSS, Vitamin C and pH values of fruit while decreased of total acidity of fruits. Total and reduced sugar were increased by applications partially. Seedling production was effected by applications, but it was vary between at cultivars and years. 2003, 54 pages