Esmer ve siyah alaca sığırların Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü İşletme şartlarında süt verimi, döl verimi, büyüme ve yaşama gücü özellikleri
Milk yield, reproductive traits, growth and survival characteristics of brown swiss and holstein cattle under conditions of East Anatolia Research Institute
  1. Tez No: 131532
  2. Yazar: SİNAN KOPUZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI EMSEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brown Swiss, Holstein, milk yield, reproductive traits, survival characteristics 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Doktora Tezi ESMER VE SİYAH ALACA IRKI SIĞIRLARIN DOĞU ANADOLU TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ İŞLETMESİ ŞARTLARINDA SÜT VERİMİ, DÖL VERİMİ, BÜYÜME VE YAŞAMA GÜCÜ ÖZELLİKLERİ Sinan KOPUZLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Hakkı EMSEN Bu araştırma, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü İşletmesi şartlarında yetiştirilen Esmer ve Siyah Alaca sığırların süt verimi, döl verimi, büyüme ve yaşama gücü özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Esmer ve Siyah Alacalarda, ortalama olarak sırasıyla laktasyon süresi 275.3±4.9 ve 280.0±5.2 gün, kuruda kalma süresi 118.7±5.6 ve 110.4±5.5 gün, gerçek süt verimi 3013.5İ90.5 ve 3205.5±95.9 kg, günlük süt verimi 10.8±0.3 ve 11.2İ0.3 kg, 2X-305 günlük süt verimi 3055.1 ±8 1.7 ve 3059.3±86.6 kg, ergin çağ süt verimi 3146.6±97.2 ve 3401.1 ±103.0 kg' dır. Döl verim özellikleri olarak aynı sırayla damızlıkta kullanma yaşı 796.9±46.1 ve 664.3±34.2 gün, ilkine buzağılama yaşı 1083.4İ44.8 ve 936.7±33.2 gün, servis periyodu 109.8±5.6 ve 119.9±6.6 gün, gebelik süresi 283.7İİ.3 ve 279.3İİ.5 gün, buzağılama aralığı 394.6±6.0 ve 402.4İ7.1 gün olarak bulunmuştur^ Büyüme özelliklerine ait her iki ırk için aynı sırayla doğum ağırlığı 40.6±0.9 ve 38.9±0.8 kg, sütten kesim ağırlığı 65.6±1.7 ve 65.8±1.4 kg, 6 ay ağırlığı 124.5İ2.9 ve 1 10.5Ü.8 kg, bir yaş ağırlığı 223.5İ4.5 ve 221.9±2.4 kg'dır. Doğum ve yaşama gücü özelliklerine ait değerler ise Esmer ve Siyah Alacalar için sırasıyla normal doğum oram %93.5 ve %96.2, ölü doğum oram %5.0 ve %2.2, yavru atma oram %1.5 ve %1.6, erkek buzağılama oram %56.2 ve %53.4; ölüm oram, ilk 24 saat içinde %1.54 ve %0.56, doğum-sütten kesim arasında %7.69 ve % 11.24, doğum-6 ay arasında %15.39 ve %16.29, doğum-12 ay arasında %16.15 ve %19.10 olarak bulunmuştur. Süt verimi, döl verimi ve yaşama gücü özellikleri için elde edilen sonuçlar, Esmer ve Siyah Alaca ırklarının işletmenin mevcut şartlarına yeterince uyum sağlayamadığı, ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Ancak, her iki ırkta da ele alman büyüme özellikleri ve doğum sonuçlan normal sınırlar içerisinde kalmıştır. 2003, 128 sayfa Anahtar Kelimeler : Esmer, Siyah Alaca, süt verimi, döl verimi, yaşama gücü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis MILK YIELD, REPRODUCTIVE TRAITS, GROWTH AND SURVIVAL CHARACTERISTICS OF BROWN SWISS AND HOLSTEIN CATTLE UNDER CONDITIONS OF EAST ANATOLIA RESEARCH INSTITUTE Sinan KOPUZLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof Dr. Hakkı EMSEN This study was conducted out to determine the milk yield, reproductive performance, growth and survival traits of Brown Swiss and Holstein catties reared in conditions of East Anatolia Research Institute. Lactation period, dry period, actual milk yield, average daily milk yield, milk yield adjusted to 305 day and mature age milk yield were found 275.3±4.9 days, 118.7±5.6 days, 3013.5İ90.5 days, 10.8İ0.3 kg, 3055.1İ81.7 kg and 3146.6±97.2 kg for Brown Swiss cows; 280.0İ5.2 days, 110.4İ5.5 days, 3205.5İ95.9 kg, 11.2İ0.3 kg, 3059.3İ86.6 kg and 340 1.1 ±103.0 kg for Holstein cows, respectively. First breeding age, first calving age, service period, gestation lenght, calving interval from reproductive performance characteristics were 796.9İ46.1, 1083.4İ44.8, 109.8±5.6, 283.7İ1.3, 394.6±6.0 days for Brown Swiss cows; 664.3±34.2, 936.7İ33.8, 119.9İ6.6, 279.3İİ.5, 402.4İ7.1 days for Holstein cows, respectively. Corresponding weight, for birth weight were 40.63±0.86 and 38.9±0.8 kg; for weaning weight were 65.6±1.7 and 65.8Ü.4 kg; for six-month weight 124.5İ2.9 and 110.5İİ.8 kg; for yearling weight 223.5İ4.5 and 221.9İ2.4 kg, respectively. Birth and survival traits such as calving rate, death calving rate, abortion rate, male calving rate, death rate within 24 hours after calving, death rate between birth and weaning, death rate between birth and six-month, death rate between birth and one-years period were 93.5, 5.0, 1.5, 56.2, 1.54, 7.69, 15.39 and 16.15 % for Brown Swiss breeds; 96.2, 2.2, 1.6, 53.4, 0.56, 1 1.24, 16.29 and 19.10 % for Holstein breeds, respectively. The results obtained from milk yield, reproductive performance and survival traits show that serious problems have been observed since Brown Swiss and Holstein Breeds couldn't provide desirable adaptation to farm conditions. However, the results of calving and growth traits were determined in normal limits in both breeds. 2003, 128 pages