MoS2-Ti kompozit ince filmlerin farklı çelik türleri üzerine PVD ile kaplanması: Mekanik-tribolojik-yapısal özelliklerinin karakterizasyonu
Deposition on different steel types of MOS2-Ti composite thin film: Characterization of mechanical-tribological-structure properties
  1. Tez No: 131544
  2. Yazar: ERSİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN EFEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solid lubricant, MoS2-Ti, CFUBMS, Friction, Wear ii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Doktora Tezi M0S2-Tİ KOMPOZİT İNCE FİLMİN FARKLI ÇELİK TÜRLERİ ÜZERİNE PVD İLE KAPLANMASI: MEKANİK- TRİBOLOJİK- YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN KARAKTERİZASYONU Ersin ARSLAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İhsan EFEOĞLU M0S2 yağlayıcı filminin tribolojik özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla; M0S2-Tİ katı yağlayıcı kompozit filmler, AISI D2, M2, 4140, 52100, 440C, 304 çelikleri ve silisyum levha üzerine CFUBMS tekniği ile büyütüldü. Filmin yapısal-mekanik ve tribolojik özelliklerini etkileyen kaplama parametreleri (çalışma basıncı, taban malzeme gerilimi, magnetron akımı) belirlendi ve Taguchi Lg(34) deney tasarımı yöntemine göre parametrelerin farklı seviyelerinde 9 farklı büyütme gerçekleştirildi. M0S2-Tİ kompozit filmlerin yapısal özellikleri XRD, SEM-EPMA, atmosfer ve kuru azot ortamındaki tribolojik özellikleri Pin-on-disc aşınma testi ve mekanik özellikleri Vickers mikrosertlik cihazı ile tespit edildi. M0S2-Tİ kompozit filmlerin kimyasal kompozisyonunun püskürtme parametrelerinin farklı seviyeleri ile önemli derecede etkilendiği görüldü. M0S2-Tİ filmlerin mikroy apışının ne amorf nede kristalin, yani yan-amorf olduğu ve MoS2'yi karakterize eden (002) ve (100) düzlemlerinin kısmen oluştuğu gözlendi. Yapısal değişimler Ti miktarı ve kaplama parametrelerinin farklı seviyeleri ile ilişkilendirildi. Ti miktarındaki artış ile sürtünme katsayısının kısmen arttığı, buna karşılık aşınma oranının düştüğü tespit edildi. Ti miktarına bağlı olarak M0S2 katı yağlayıcı filmlerin neme karşı hassasiyetinin azaldığı, kuru azot ortamında da film dayanımının arttığı belirlendi. Ayrıca Taguchi L9(34) deney tasarımı yöntemine göre M0S2-Tİ kompozit filmlerin optimum kaplama parametreleri belirlendi. 2003, 153 sayfa Anahtar kelimeler : Katı yağlayıcı, M0S2-Tİ, CFUBMS, Sürtünme, Aşınma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DEPOSITION ON DIFFERENT STEEL TYPES OF MoS2-Ti COMPOSITE THIN FILM: CHARACTERIZATION OF MECHANICAL-TRIBOLOGICAL-STRUCTURE PROPERTIES Ersin ARSLAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İhsan EFEO?LU M0S2-Tİ solid lubricant composite films were deposited on AISI M2, D2, 4140, 52100, 440C, 304 and silicon wafer by CFUBMS coating technique to improve tribological properties of M0S2 lubricant film. The deposition parameters (working pressure, substrate voltage, target current) that affect the structural-mechanical and tribological properties were determined, and nine different depositions were performed at the various levels of the parameters according to the method of Taguchi Lg(34) experimental design. The structural properties of M0S2-Tİ composite films were examined by XRD, SEM-EPMA, tribological properties in the environment of atmosphere and nitrogen were determined by Pin-on-disc wearing tester; and the mechanical properties were determined by Vickers microhardness. It was seen that the chemical compositions of M0S2-Tİ composite films were affected significantly at the different levels of sputtering parameters. The microstructure of M0S2-Tİ composite films was neither amorphous nor crystalline, but quasi-amorphous. It was observed partly the formation of (002) and (100) planes that characterizes M0S2. The structural changes were related to the different levels of deposition parameters and Ti amount. The friction coefficient increased relatively by the increase of the Ti amount while wear rate was decreasing. Depending upon the change of Ti amount, it was determined that sensitivity against humidity of M0S2 solid lubricant film decreased and the film durability also increased in the environment of dry-nitrogen. In addition, the optimum deposition parameters of M0S2-Tİ composite films were determined according to the method of Taguchi Lg(34) experimental design. 2003, 153 pages