Polihidroksi siklohekzan türevlerinin sentezi
The Synthesis of polyhydroxy cyclohexane derivatives
  1. Tez No: 131545
  2. Yazar: NURHAN KİSHALİ HORASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polihidroksi siklohekzan türevleri, diklorketen katılması, singlet oksijen katılması, polyhydroxcyclohexane derivatives, dichloroketene addition, singlet oxygen addition
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Doktora Tezi POLİHİDROKSÎ SÎKLOHEKZAN TÜREVLERİNİN SENTEZİ Nurhan HORASAN KİSHALI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yönetici: Prof. Dr. Yunus KARA Polihidroksi siklohekzan türevleri (karba-şeker) biyolojik aktif bileşiklerdir. Karba- şekerler bir çok doğal ürünlerin yapısında glikozidaz inhibitörü veya organizmada metabolik düzenleyici olarak bulunurlar. Karba-şekerler karbohidratlarda halka oksijen atomunun yerine bir metil grubunun sübstitüe olduğu yapıdadır. Bu çalışmada da etil sübstitüe carba-şeker türevi sentezi üzerinde durulmuştur. Etil sübstitüe carba-şeker türevi sentezi için en basit fonksiyonel grup içeren siklik altı karbonlu bileşiklerden olan 1,4-siklohekzadien kullanılmıştır. 1,4-siklohekzadiene [2+2] diklorketen katılması, Beayer-Villiger oksidasyonu, singlet oksijen ile hidroperoksit 121 oluşturuldu ve 121'in KMnÛ4 ile cis-diol ve DMD ile epoksit oluşumu ile Karba-şeker etil türevleri 125 ve 126 stereospesifik olarak sentezlenmiştir. 2003, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis THE SYNTHESIS OF POLIHYDROXCYCLOHEXANE DERIVATIVES Nurahan HORASAN KİSHALI Atatürk Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry SupervisonProf. Dr. Yunus KARA Polyhydroxycyclohexane derivatives are biologically active compounds and exist in the structure of some natural products that act as glycosidase inhibitors or metabolitic regulators in the organism. Carba-sugars are carbohydrate analogues in which the ring oxygene atom has been replaced by a methylene groupe. In the synthesis of these interesting compounds, 1,4-cyclohexadien was used as a precursor. The product 116 was obtained by the [2+2] dichloroketene addition to 1,4- cyclohexadiene. The reduction product 117 was also subjected to Beayer-Villiger oxidation, converted to lactone product 118 and then 118 reduced with lithium aluminium hydride. Singlet oxygene reaction was applied to the system hydroperoxide group. Then a cis-diol group was incorporated with KMn04 and epoxidation was made with DMD. Thus, the Carba-sugar ethyl derivatives 125, 126 were then readily synthesized. 2003, 63 pages