Güneş enerjisinden faydalanarak hacim ısıtma ve güneş enerjisinin depolanması
Space heating with solar energy and solar energy storage
- Tez No: 131559
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, hacim ısıtma, yemlenebilir enerji, enerji depolama, faz değiştirme maddeleri, Solar energy, space heating, renewable energy, energy storage, phase change materials
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET Doktora GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANARAK HACİM ISITMA ve GÜNEŞ ENERJİSİNİN DEPOLANMASI Hüseyin GÜLLÜCE Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bedri YÜKSEL Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi olan güneş enerjisinden çok çeşitli şekillerde faydalanılmaktadır. Güneş enerjisinden faydalanarak hacim ısıtılabilmesi ve güneş enerjisinden güneşin olmadığı zamanlarda da faydalanılabilmesi için bu enerjinin depolanması şarttır. Güneş enerjisinin, yüksek ısı depolama kapasitesi ve düşük hacim kaplamaları nedeniyle kimyasal maddelerde depolanması günümüzde üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan birisidir. Faz değiştirme maddeleri (PCM) denen bu tip kimyasal maddeler düşük sıcaklıkta faz değiştirmeleri nedeniyle yüksek miktarda enerji depolayabilmektedirler. Bu nedenle enerji depolamada kullanılacak kimyasal maddelerin termofiziksel özelliklerinin araştırılması, kullanılabilirliğinin saptanması gerekmektedir. Bu çalışmamızda Na2HP04.12H20, Laurie Asit, Palmitic Asit ve bunların ötektik karışımlarının enerji depolamada kullanılabilirliği araştırıldı. Ayrıca bu maddelerin bulunduğu ısı değiştiriciye farklı sıcaklık ve debilerdeki ısı transfer akışkanı olarak gönderilen suyun, kimyasal maddenin enerji depolama hızlan üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla bu maddelerin erime/katılaşma eğrileri çıkarılarak termofiziksel davranışları belirlendi. Yapılan araştırma sonucu olarak bu maddelerin güneş enerjisini depolama maddesi olarak kullanılabileceği görüldü. Fakat ötektik karışımlardan Na2HP04.12H20 ile lauric asitin %50 oranında karıştırılması durumunda kullanılabileceği saplandı. Ayrıca Na2HP04.12H20 ile palmitic asit ötektik karışımlarının bu iş için kullanılamayacağı belirlendi. 2003, 218 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SPACE HEATING WITH SOLAR ENERGY AND SOLAR ENERGY STORAGE Hüseyin GÜLLÜCE Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineer Supervisor: Prof. Dr. Bedri YÜKSEL One kind of renewable energy sources is solar energy. It uses in many energy applications. Solar energy must be storaged for using space heating and when sunshine unapparent times. Phase Change Materials (PCM) of solar energy are favorable investigated for high heat capacity and low volume nowadays. PCM is one kind of chemical substances having high energy capacity during the phase transition. For this reason, thermophysical and other properties of the chemical substances used energy storaged should be known. In this project, the materials for energy storage are Na2HP04.12H20, Laurie Acid, Palmitic Acid and their eutectic mixtures. The effect of different temperature and flowrate is also investigated on the rate of chemical substances energy storage. Thermophysical behavior obtained from the melting and sohdification curves. Finally, these selected PCM's are observed that appropriate materials for solar energy storage. Eutectic mixtures investigated these PCM's. The eutectic of Na2HPO4.12H2O%50 and Laurie Acid%50 give good results. The eutectic of Na2HP04.12H20 and Palmitic Acid is unappropriate substances for energy storage systems. 2003, 218 pages