Daminozid'in bazı amino asitler üzerine in-vitro etkisi
  1. Tez No: 13157
  2. Yazar: ŞEKER DAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EGEMEN DERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Daminozid, Amino asit, Daminozide - Amino acid
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, bir bitki büyüme düzenleyicisi olan daminozid'in; alanın, arginin, fenilalanin, glisin, glutamik asit, histidin, izolösin, methionin, threonin, triptofan, tirozin, valin amino asitleri ile etkileşimi ince tabaka kromatografisi yöntemi ile incelenmiştir. Deneylerde daminozid'in 100, 200 ve 400 ppm'lik dozları kullanılmıştır. 24 saat inkübasyon uygulayarak ve inkübasyon uygulamadan yapılan deneyler sonucunda standart amino asit değerlerine göre Rf değerlerinde artış ve azalışların olduğu gözlenmiştir. Ayrıca ince tabaka kromatografisi'nden kazıntı alınarak çekilen spektrumlarında maksimum absorbsiyon piklerinde kaymaların olduğu gözlenmiştir. Amino asitlerde görülen değişikliklerin dozlara bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, daminozid'in in-vitro şartlarda amino asitlere bağlanabileceğini veya yeni bileşiklerin meydana gelebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the interaction of plant growth regulatory substance daminozide with alanine, arginine, phenylalaine, glycine, glutamic acid, histidine, izoleucine, methionine, threonine, tryptophan, tyrosin and valine has been invetigated by thin-layer chromotografhy. In the experiments 100, 200 and 400 ppm doses of daminozide has been used. At the end of experiments with or without incubation for 24 hours, in the Rf value, according to standart amino acid values, some increasing or decreasing values have been observed. Moreover some alterations in maximum absorption peaks on the spectrums taken from thin-layer chromotgraphy samples have been observed. It has been observed that there were some changes in amino acids with different daminozide doses. Obtained results show that under in-vitro conditions daminozide either will be able to bound to amino acids or form new compounds