Yüksek rakımlardan izole edilen Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri suşlarının iki nohut çeşidindeki (Cicer arietinum L. cv. Aziziye-94 ve Akçin-91) performanslarının belirlenmesi
Determination of Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri strains isolated from high altitudes on two chickpea cultivars (Cicer arietinum L. cv. Aziziye-94 and Akçin-91)
- Tez No: 131570
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK KANTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rhizobium sp, nohut, nodülasyon, azot fıksasyonu, verim i, Rhizobium sp, chickpea, nodulation, nitrogen fixation, yield
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Doktora Tezi YÜKSEK RAKIMLARDAN İZOLE EDİLEN Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri SUŞLARININ İKİ NOHUT ÇEŞİDİNDEKİ {Cicer arietinum L. ev. Aziziye-94 ve Akçin-91) PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ Erdal ELKOCA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Faik KANTAR Yüksek rakımlardaki (2000-2500 m) yabani nohut {Cicer anatolicum) bitkilerinden izole edilmiş 8 Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri suşu ile yapılan aşılamanın, nohutta {Cicer arietinum L. ev. Aziziye-94 ve Akçin-91) bitki gelişmesi ve verim üzerindeki etkileri, laboratuarda kontrollü ortamda ve Erzurum tarla şartlarında 1999, 2000 ve 2001 yıllarında standart bakteri kültürü ve aşısız kontrolle kıyaslamak olarak test edilmiştir. Laboratuar denemesinde, bakteri aşılaması kullanılan suşlara bağlı olarak, bitki boyu, bitki kuru ağırlığı, kök kuru ağırlığı, azot oranı ve toplam azot miktarını aşısız kontrole kıyasla önemli seviyede artırmıştır. Tarla denemesinde ise incelenen bütün parametrelerde en düşük değerlere aşısız kontrol uygulaması sahip olurken, HF 274, HF 177 ve standart bakteri kültürü ile yapılan aşılama, nodul sayısı, nodul kuru ağırlığı, klorofil miktarı, azot oranı, dal sayısı, bakla sayısı, tohum protein oranı, tohum ve toplam verimde önemli artışlar sağlamıştır. Araştırma yıllarının ve çeşitlerin ortalamasına göre, HF 274, standart bakteri kültürü ve HF 177 nolu bakterilerle yapılan aşılama neticesinde aşısız kontrole kıyasla tohum veriminde ortaya çıkan artışlar sırasıyla %14.7, %1 1.1 ve %9.6 olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar, yüksek rakımlardaki yabani nohut {Cicer anatolicum) bitkilerinden izole edilen HF 274 ve HF 177 nolu suşlarla yapılan aşılamanın, Erzurum gibi yüksek rakımlı soğuk bölgelerdeki nohut üretiminde verim artışı sağlayarak azotlu gübre masraflarını azaltabileceğini ortaya koymuştur. 2003, 193 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF PERFORMANCES OF Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri STRAINS ISOLATED FROM HIGH ALTITUDES ON TWO CHICKPEA CULTIVARS (Cicer arietimim L. cv. Aziziye-94 and Akçin-91) Erdal ELKOCA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Faik KANTAR A study was conducted in order to investigate yields in relation to seed inoculation of chickpea (Cicer arietimim L. cv. Aziziye-94 and Akçin-91) with 8 Rhizobium leguminosarum ssp. ciceri strains isolated from wild chickpeas (Cicer anatolicam) of high altitudes (2000-2500 m) in comparison to standard bacterial culture and uninoculated control in the controlled environment of laboratory and in the field conditions of Erzurum in 1999, 2000 and 2001. In the laboratory trial, bacterial inoculations significantly increased plant height, shoot dry weight, root dry weight, N% and total N compared with the uninoculated control treatment depending on the strains. In the field trial, inoculations with HF 274, HF 177 and standard bacterial culture increased number of nodules, dry weight of nodules, chlorophyll, N%, number of branches, number of pods, seed protein content, seed yield and total biomass yield, the lowest values being recorded in uninoculated plots. As an average of years and cultivars inoculation with HF 274, standard bacterial culture and HF 177 increased seed yields respectively by 14.7%, 11.1% and 9.6%» over uninoculated control. In conclusion, rhizobial inoculation of chickpea with HF 274 and HF 177 strains isolated from wild chickpeas (Cicer anatolicum) of high altitudes may substitute costly N fertilizers in chickpea production even in cold highland areas such as Erzurum. 2003, 193 pages