İlköğretim okullarının 7. sınıflarında okutulan matematik ders kitaplarının içerik, öğrenci seviyesine uygunluk ve anlamlı öğrenmeye katkısı yönünden değerlendirilmesi
An Evaluation of seventh grade primary school mathematics course books in terms of content, suitability to students levels and contribution to meaningful learning
- Tez No: 131575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitabı, içerik, öğrenci seviyesi, anlamlı öğrenme, ders kitabı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Doktora Tezi İLKÖĞRETİM OKULLARININ 7. SINIFLARINDA OKUTULAN MATEMATİK DERS KİTAPLARININ İÇERİK, ÖĞRENCİ SEVİYESİNE UYGUNLUK ve ANLAMLI ÖĞRENMEYE KATKISI YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Cemalettirı IŞIK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Abdullah KAPLAN Bu çalışma, ilköğretim okullarının 7. sınıflarında okutulan matematik ders kitaplarının içerik, öğrenci seviyesine uygunluk ve anlamlı öğrenmeye katkısı yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye genelinde 14 ilde görev yapan 807 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklem oluşturulurken, her bir coğrafi bölgeden random (şans) yoluyla iki il seçilmiş ve bu illerde 7. Sınıf matematik derslerine giren öğretmenler oranlı örneklem yoluyla belirlenmiştir. Çalışma 2001-2002 eğtim-öğretim yılı sonunda yapılmıştır. Araştırmanın verileri, öğretmenler için hazırlanan“öğretmen Anket Formu”ndan elde edilmiştir. Araştırmada belirlenen problem ve alt problemleri test etmek için yüzde ve frekans, varyans analizi ile t- testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda özetle; 7. sınıf matematik ders kitaplarının içeriğinin; güncel olarak verilmediği, konuların sunumunda günlük yaşamla yeterince bağlantı kurulamadığı, öğrencilerin seçme sınavlarında karşılaşabileceği soru türlerinin yer almadığı, öğrenilen konuları gerçek yaşam durumlarına aktarabilme becerisini kazandıracak bir formata sahip olmadığı, ders kitaplarında öğrenci seviyesini aşan konuların olduğu, kitabın içeriğinin öğrencilerin öğrenme sürelerinin de farklı olduğu dikkate alınarak programda belirlenen süre içerisinde sunulamadığı, konuların sunumunda elektronik teknolojinin sınıf ortamında kullanılmasına imkan sağlayacak bir tarz kullanılmadığı, kitapta problem kurmayı ve çözmeyi geliştirecek gerçek yaşam durumlarına yeterince yer verilmediği, konu veya ünite girişlerinde öğrencilerin derse karşı ilgilerini çekecek etkinliklerin yeterli olmadığı, konular arasındaki bağlantıları gerçekleştirecek tekrarların yer almadığı, kitaptaki öğretim yöntemlerinin öğrencileri yeni öğrenmelere yönlendiremediği, konuların sunumunda öğrencilerin matematiksel fikirlerini- ifade etmelerine yeterli fırsatın verilmediği, soyut kavramların öğretiminde konuyu öğrenci için anlamlı hale getirecek pratik bilgilerin yeterli olmadığı ve ders kitaplarının öğrencilerin matematik dersinde zorlanmalarında etkisinin olduğu bulgularına ulaşılmıştır. 2003, 143 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis AN EVALUATION OF SEVENTH GRADE PRIMARY SCHOOL MATHEMATICS COURSE BOOKS IN TERMS OF CONTENT, SUITABILITY TO STUDENTS LEVELS AND CONTRIBUTION TO MEANINGFUL LEARNING Cemalettin IŞIK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor : Assistant Professor Dr. Abdullah KAPLAN This study was carried out in order to evaluate sevent grade primary school mathematics course books in terms of content, suitability to students' levels and contribution to meaningful learning. The research sample composed of 807 mathematics teachers working in 14 cities, in Turkey. In the determination of research sample, two cities were randomly selected from seven major geographical regions and then seventh grade mathematics teacher working in these cities were selected by proportional samling. The study was done at the end of 2001-2002 academic year. Data for the study was collected by“Teachers' Quastionaires”. In order to test the research questions, percentage and frequency, variance analysis and t-test were used. According to the study, the following results were found: the content of seventh grade mathematics course books was found not to be updated, inadequate connection with everyday life in the presentation of the subjects, the type of the questions that students come across in the exams were not included, inadequate format in terms of applying knowledge into practise, some difficult subjects in the course books, course book contents were overloaded and therefore it can not be given in the proposed time, inadequate consideration of electronic technology in the classroom environment, inadequate placement of problem formation and solving in the real life, inadequate motivation at the beginning of the units, inadequate connections between the units, the teaching methods do not help students for new learning, giving inadequate opportunity for students to present their mathematical knowledge, inadequate practical knowledge in teaching abstract concepts, and finally the course books have a negative effect in learning mathematics. 2003, 143 pages Keywords : Mathematics Course Books, Content, Student Level, Meaningful Learning, Course Books in Turkey.