Demirdöven baraj gölünün alg florası ve ekolojisi üzerinde bir araştırma
An Investigation on the algal flora and ecology of Demirdöven dam lake
- Tez No: 131579
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR, YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Bentik algler, Mevsimsel değişim, Baraj Gölü, Türkiye, Phytoplankton, Benthic algae, Seasonal succession, Dam Lake, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEMİRDÖVEN BARAJ GÖLÜNÜN ALG FLORASI VE EKOLOJİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Ersin KIVRAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk ALGUR Ortak Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan GÜRBÜZ Demirdöven Baraj Gölünün fitoplankton ve bentik alglerinin kompozisyonu, yoğunluğu ve mevsimsel değişimleri Nisan 2000 ve Kasım 2001 tarihleri arasında incelenmiştir. Ayrıca, alglerin gelişimini etkileyen göl suyunun bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Fitoplanktonda Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta, Dinophyta ve Euglenophyta'ya ait 116 takson tespit edilmiştir. Chlorophyta organizma yoğunluğu bakımından dominant olmuştur. Fitoplankton yoğunluğunun %69'unu Chlorophyta, %25'ini Bacillariophyta, %4'ünü Euglenophyta ve %2'sini Dinophyta oluşturmuştur. Sphaerocystis schroeteri, Staurastrum longiradiatum ve Cyclotella ocellata en bol ve yaygın türler olmuştur. Fitoplakton topluluğunun mevsimsel gelişimi belirgin bir ilkbahar ve sonbahar artışı göstermesiyle karakterize olmuştur. Bentik alg topluluğunda 174 takson bulunmuş ve bu taksonların 165 'ini epipelik alg topluluğuna ait türler oluşturmuştur. Epipelik alg topluluğunun %57'sini Bacillariophyta, %27'sini Cyanophyta, %11'ini Chlorophyta ve %5'ini Euglenophyta oluşturmuştur. Navicula rhyncocephala, N. salinarum, Cocconesis placentula var. euglypta ve Pinnularia borealis tüm örnekleme istasyonlarında dominant organizmalardır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde epipelik florada artış gözlenmiştir. Alg topluluğunun mevsimsel gelişiminde ışık ve sıcaklığın daha etkili bir faktör olduğu belirlenmiştir. Demirdöven Baraj Gölünün morfometrik yapısı, besin tuzlarının konsantrasyonu, fıtoplanktonun kompozisyonu ve mevsimsel değişimi bakımından oligotrofik karaktere sahip olduğu saptanmıştır. 2003, 122 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis AN INVESTIGATION ON THE ALGAL FLORA AND ECOLOGY OF DEMİRDÖVEN DAM LAKE Ersin KIVRAK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ömer Faruk ALGUR Cosupervisior: Yrd. Doç. Dr. Hasan GÜRBÜZ Composition, abundance and seasonal variations of the phytoplankton of the Demirdöven Dam Lake were investigated from April 2000 to November 2001. Furthermore, some physico-chemical properties of the lake water which affected algal growth were analyzed. A total of 116 taxa have been identified in the phytoplankton belonging to Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta Euglenophyta and Dinophyta. Chlorophyta was dominant in terms of density of organisms. The ratios of the number of total organisms belonging to Chlorophyta, Bacillariophyta, Euglenaphyta, and Dinophyta were 69%, 25%, 27% and 3%, respectively. Sphaerocystis schroeteri, Staurastrum longiradiatum and Cyclotella ocellata were the most abundant and common species. Seasonal development of phytoplankton was characterized by definite spring and autumn peaks. In the benthic algal communities totally 174 taxa were found, and 165 of which were consisted of species belonging to epipelic algal community. The composition of epipelic algal community was as follows: Bacillariophyta 57%, Cyanophyta 27%, Chlorophyta 11% and Euglenophyta 5%. Navicula rhyncocephala, N. salinarum, Cocconesis placentula var. euglypta and Pinnularia borealis were dominant organisms at all sampling stations. In spring and autumn periods, an increase of epipelic flora was observed. Light and temperature have been identified as the major factors affecting algal community succession. Demirdöven Dam Lake was found to be oligotrophic character in its morphometric structure, nutrients and phytoplankton compositions and their seasonal succession. 2003, 122 pages