Erzurum Demirdöven ve Kuzgun Baraj Göllerinden scenedesmus ve mikroalg büyümesini teşvik eden bakterilerin izolasyonu, moleküler karakterizasyonu ve eş kültür araştırmaları
Isolation, molecular characterization and co-culture studies of scenedesmus and microalgae fostering bacteria from Erzurum Demirdöven and Kuzgun Dam Lakes
- Tez No: 898853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE KARADAYI, DOÇ. DR. ÖZDEN FAKIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Mikrobiyoloji, Genetics, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, eş-kültür, Demirdöven Baraj Gölü, Kuzgun Baraj Gölü, MBTB, Scenedesmus, biomass, co-culture, Demirdöven Dam Lake, Kuzgun Dam Lake. MBTB, Scenedesmus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Mikroalgler yüksek biyoteknolojik potansiyele sahip fotosentetik mikroorganizmalardır. Hızlı büyümeleri ve tarıma elverişli olmayan arazilerde üretim yapma imkanı sağlamalarıyla bitki bazlı üretimlere göre avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle algal biyokütle verimini ve metabolit üretimini artırmak için çok çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı Erzurum il sınırı içerisinde bulunan sulak alanlardan izole edilecek Scenedesmus ve Mikroalg Büyümesini Teşvik Eden Bakteriler (MBTB) izolatları ile eş kültür ortamına almak ve MBTB izolatlarının Scenedesmus izolatlarının büyüme performansına etkilerini incelemektir. Yöntem: Erzurum Demirdöven ve Kuzgun Baraj Göllerinden Scenedesmus ve MBTB izolatları alınmış, daha sonra tanılama süreçleri gerçekleştirilmiştir. Scenedesmus izolatları için hem konvensyonel hem de moleküler tanılama yapılırken; MBTB izolatları için karakterizasyon testleri ve moleküler tanılama yapılmıştır. Erzurum Demirdöven ve Kuzgun Baraj Göllerinden izole edilen Scenedesmus dimorphus ile aynı alandan izole edilip MBTB özelliği gösteren 10'ar bakteri ile eş-kültür denemeleri oluşturulmuştur. Deneme 7 gün boyunca devam etmiştir. Deneme boyunca biyokütle değerleri günlük olarak ölçülmüştür. Bulgular: Bu çalışmada, Erzurum Demirdöven ve Kuzgun Baraj Göllerinden Scenedesmus dimorphus türü teşhis edilmiştir. S. dimorphus ile MBTB eş-kültür denemesinde S.dimorphus biyokütlesi göllere, günlere ve gruplara bağlı değişimi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Deneme boyunca biyokütledeki artış günlere bağlı olarak Kuzgun Baraj Gölü'nde 7 gün boyunca devam ederken, Demirdöven Baraj Gölü'nden izole edilen MBTB gruplarında günlere bağlı değişim meyadana gelmiştir. Kontrol grubu ile kıyaslandığında biyokütle artışı en fazla D7 grubunda (A184 nolu bakteri) 0,26±0,06 mg/L olarak tespit edilmiştir. Bunu D4 (A118) ve D2 (A39) takip etmiştir. S.dimorphus biyokütlesi en düşük ise K10 grubunda (C112) 0,09±0,01 mg/L saptanmıştır. Sonuçlar: Her iki gölden elde edilen izolatlar ile yürütülen eş-kültür çalışmasında biyokütle değeri güne ve gruplara bağlı değişimi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yürütmüş olduğumuz bu araştırmamızda, S. dimorphus'un biyokütleri arasında korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Microalgae are photosynthetic microorganisms with high biotechnological potential. Their rapid growth and the possibility of production in non-arable lands provide advantages over plant-based production. For this reason, a wide variety of methods have been developed to increase algal biomass yield and metabolite production. The aim of this study is to co-culture Scenedesmus and MBTB isolates to be isolated from wetlands within the borders of Erzurum Province and to examine the effects of MBTB isolates on the growth performance of Scenedesmus isolates. Method: Scenedesmus and MBTB isolates were taken from Erzurum Demirdöven and Kuzgun resevuars and they were isolated. While both conventional and molecular identification were performed for Scenedesmus isolates, characterization tests and molecular identification were performed for MBTB isolates. Co-culture experiments were created with Scenedesmus dimorphus isolated from Erzurum Demirdöven and Kuzgun Dam Lakes and 10 bacteria showing MBTB characteristics isolated from the same area. The experiment continued for 7 days. Biomass was measured daily throughout the experiment. Findings: In this study, Scenedesmus dimorphus was identified from Erzurum Demirdöven and Kuzgun reservuars. In the S. dimorphus and MBTB co-culture experiment, the change in S. dimorphus biomass depending on the lakes, days and groups was found to be statistically significant. While the increase in biomass continued for 7 days in Kuzgun Dam Lake depending on the days during the experiment, a change occurred in MBTB groups isolated from Demirdöven Dam Lake depending on the days. When compared to the control group, the highest biomass increase was determined as 0.26±0.06 mg/L in D7 group (A184 bacteria). This was followed by D4 (A118) and D2 (A39). The lowest S. dimorphus biomass was determined as 0.09±0.01 mg/L in K10 group (C112). Conclusions: In the co-culture study conducted with isolates obtained from both lakes, biomass value were found to be statistically significant depending on the day and groups. In this study we conducted, it was determined that there was a correlation between the biomasses of S.dimorphus.