Hekzadesil trimetil amonyum klorür ile sıvı ortamlardan nitrit iyonlarının giderilmesi
Removal of nitrite ions from aqueous streams with hexadecil trimethyl ammonium chloride
- Tez No: 131596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUHİ DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, sıvı membran, Nitrit, sıvı ortam, Nitrit giderme, Wastewater, liquid membrane, nitrite, aqueous streams, removal of nitrite
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi HEKZADESÎL TRİMETİL AMONYUM KLORUR İLE SIVI ORTAMLARDAN NİTRİT İYONLARININ GİDERİLMESİ Murat Ercüment KESKİNLER Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Nuhi DEMİRCİOĞLU Bu çalışmada, sulu ortamlarda NO2“ iyonlarının sıvı membran sistemi kullanılarak arıtımı incelenmiştir. Karıştırma hızı, pH, yakalayıcı faz türü ve organik faz konsantrasyonu arttıkça membran giriş hızı kid ve membran çıkış hızları k2m ve k2a'nın arttığı görülmüştür. Yakalayıcı fazı oluşturan çözelti olarak 2M CaCb çözeltisinin en uygun konsantrasyonda yakalayıcı faz çözeltisi olduğu bulunmuştur. Konvansiyonel NO2”iyonlarının giderme metotlarının yanı sıra sıvı membranlarla da başarılı bir şekilde NO2" iyonlarının sulu ortamlardan uzaklaştırılabileceği sonucuna varılmıştır. 2003, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF NITRITE IONS FROM AQUEOUS STREAMS WITH HEKZADECIL TRIMETHYL AMMONIUM CHLORIDE Murat Ercüment KESKİNLER Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Asst Prof. Dr. Nuhi DEMİRCİO?LU In this study, the removal of NO2“ ions from aqueous streams with liquid-membrane technique has been investigated. The stirring speed, pH acceptor phase type and organic phase concentration were chosen as process parameters. The membrane entrance and exit rate constants (kid, k^ and k2a, respectively) for nitrite ions increased with increasing temperature, sitirring speed and organic phase concentrations. It was found that 2M CaCh solutions for nitrite ions is the most suitable acceptor phase. It has been concluded that the removal of NO2”ions with liquid membrane technique is quite efficient comparison with conventional methods. 2003, 56 pages