Mardin-Mazıdağı fosfat kayası ile baca gazı desülfürizasyonu esnasında karbondioksitin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of carbondioxide during the desulfurization of flue gas with Mardin-Mazıdağı phosphate rock
- Tez No: 131602
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞAHİN GÜLABOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfat kayası, Kalsinasyon, Desülfürizasyon, CO2'in etkisi, SO2, Phosphate rock, Calcination, Desulfurization, Effect of CO2, SO2
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARDİN-MAZIDAĞI FOSFAT KAYASI İLE BACA GAZI DESÜLFÜRİZASYONÜ ESNASINDA KARBONDİOKSİTİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Hatice BAYRAKÇEKEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Şahin GÜLABOĞLU Mardin-Mazıdağı fosfat kayasının akışkan yatakta kalsinasyonu ve sülfatlanması üzerine sıcaklık, CO2 konsantrasyonu ve tane boyutunun etkisi incelendi. Bunun için baca gazı bileşimine benzer model bir gaz karışımı ile akışkan yatak reaktöründe, ham örnek, kalsinasyon ve sülfatlama işlemine tabi tutularak parametrelerin etkisi belirlendi. Kalsinasyon oranının; sıcaklıkla arttığı, CO2 oranının artması ile azaldığı ve tane boyutunun küçülmesi ile arttığı gözlendi. Sülfatlama işlemlerinde sülfat dönüşüm oranının CO2 oranı ile arttığı ve tane boyutunun küçülmesi ile azaldığı bulundu. 2003, 58 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECT OF CARBONDIOXIDE DURING THE DESULFURIZATION OF FLUE GAS WITH MARDIN-MAZIDAGI PHOSPHATE ROCK Hatice BAYRAKCBKEN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Şahin GULABOGLU The effects of temperature, CO2 concentration and particle size on calcination and sulfation of Mardin-Maztdagi phosphate rock in fluidized-bed reactor were investigated. A raw sample was exposed to calcination and sulfation processes in a fluidized-bed reactor to determine the effects of parameters by using was a model gas mixture similar to the flue gas composition. It was observed that calcination ratio was increased with increasing temperature and decreasing particle size, but it was decreased with increasing CO2 ratio. It was found that sulphate conversion ratio in sulfation process was increased with increasing CO2 ratio and decreased with decreasing particle size. 2003,58 pages