Investigation of the photochemical keton coordination to tungsten hexacarbonyl
Ketonların fotokimyasal olarak tungsten hekzakarbonil ile koordinasyonlarının incelenmesi
  1. Tez No: 131655
  2. Yazar: BAHADIR ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal karbonil, fotokimya, ketonlar, aldol kondenzasyonu. vı, Metal carbonyl, photochemistry, ketones, aldol condensation IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET KETONLARIN FOTOKİMYASAL OLARAK TUNGSTEN HEKZAKARBONİL İLE KORDİNASYONLARININ İNCELENMESİ Altıntaş, Bahadır Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. Çetin BOZKURT Ağustos 2003, 51 sayfa Bazı ketonlar asit ya da baz katalizörler ile aldol tipi kondenzasyon ürünlerine dönüştürülebilirler. Bu tip kondenzaysonların stökiyometrik olarak fotokimyasal reaksiyonlarla da gerçekleşebildiği bulunmuştur. W(CO)6 in CCI4 içinde ışınlanması, ketonları kondenzasyon ürünlerine dönüştüren ürünler vermektedir. W(CO)6/CCİ4/UV sistemi ile, 3-metilsiklohekzanon, 2- asetilsiklopentanon, 2-metilsiklohekzanon, 4-etilsiklohekzanon, 3-heptanon, 4-heptanon, sikloheptanon ve siklooktanonun kondenzasyon reaksiyonlarıincelenmiştir. Bu reaksiyonların FT-IR çalışmları, aktif ara ürünün ketona koordine W(CO)5 olduğunu belirtmektedir. Bu çalışma ketonların aldol tipi kondenzasyonunun ketonun büyüklüğüne ve ekli grubun bağlanmış olduğu karbon atomunun numarasına bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE PHOTOCHEMICAL KETONE COORDINATION TO TUNGSTEN HEXACARBONYL Altıntaş, Bahadır Master of Science, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çetin BOZKURT August 2003, 51 Pages Some ketones can be converted to aldol condensation products by acid or base catalyst. It was found that this type of condensation can be achieved stochiometrically by a photochemical reaction. Irradiation of W(CO)6 in CCU gives species that converts cyclic ketones to their condensation products. The condensation reactions of 3-methylcyclohexanone, 2- acetylcyclopentanone,2-methycyclohexanone, 4-ethylcyclohexanone,3- heptanone, 4-heptanone, cycloheptanone and cyclooctanone have been minvestigated by WCCOyCCU/UV system. FT-IR studies of these reactions indicates that the active intermediate is ketone coordinated to W(CO)5. And this research shows that aldol type condenstions of ketone depends on the size of the ketone and the number of the carbon atom that substituent is bonded.