Anıt mezarların peyzaj mimarlığı yönünden incelenmesi ve İzzet Baysal Anıt Mezarı çevre düzenlemesi örneği
Investigation of mausoleums from the landscape architecture perspectives and landscape design model of İzzet Baysal Mausoleum
- Tez No: 131656
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE GÜNİZ AKINCI KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anıt mezar, Anıt, Mezar, îzzet Baysal, Mausoleum, Monument, Grave, izzet Baysal
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
IV ÖZET ANIT MEZARLARIN PEYZAJ MİMARLIĞI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ VE İZZET BAYSAL ANIT MEZARI ÇEVRE DÜZENLEMESİ ÖRNEĞİ Ak, Mehmet Kıvanç Y. Lisans, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Güniz Akıncı Kesim Aralık 2003, 100 sayfe Bu çalışmada ilk olarak, geçmişten bugüne kadar, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışmda bulunan baza anıt mezarların yapım ilkeleri ile ilgili bulgular ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapım süreci içerisindeki tüm aşamalar (yer seçiminden bitkisel tasarıma) ile birlikte tezin asıl amacı olan; anıt mezarların çevre düzenlemelerinde dikkat edilecek hususların araştırılması ve günümüzde bu bulgulara dayalı hangi kriterler doğrultusunda mekan oluşturulması gerektiği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, anıtkabir örneği ayrıntılı incelenmiş ve diğer bazı örneklerle birlikte planlama, proje ve tasarım ilkeleri doğrultusunda mekan organizasyonu konusu ele alınmıştır. Ayrıca yapılan anket çalışması ile îzzet Baysal Anıt Mezarı için halkın görüşleri alınmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Abant îzzet Baysal Üniversitesi Bolu Gölköy Kampusu içerisinde yer alan îzzet Baysal Anıt Mezarı için örnek peyzaj proje çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATION OF MAUSOLEUMS FROM THE LANDSCAPE ARCHITECTURE PERSPECTIVES AND LANDSCAPE DESIGN MODEL OF İZZET BAYSAL MAUSOLEUM AK, Mehmet Kıvanç Master of Science, Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof.Dr.Güniz AKINCI KESİM December 2003, 100 pages In this study, construction principles of mausoleums both inside and outside of Turkey were examined. All the stages during the construction of mausoleums (site selection, planting design etc.) have been studied. In addition to these, the principles to design mausoleums and criteria to create artificial spaces were investigated. During the study, project, design principles and space arrangement of Atatürk mausoleum are thoroughly investigated. A survey conducted to get public opinion about the izzet Baysal mausoleum. In the light of our research, izzet Baysal Mausoleum project in Abant izzet Baysal University Bolu Golkoy campus was designed.