Use of silicoferrochromium slag and ferrochromium condensed silica fume as partial replacement of cement
- Tez No: 13169
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portland Çimentosu, cüruf, silis tozu, puzolran, Portland Cement, slag, silica fume, pozzolan. /
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET SÎLÎKOFERROKROM CÜRUFU VE FERROKROM BACA TOZUNUN ÇİMENTO YERÎNE KULLANIMI Oğuz Ünal KAYAPINAR Yüksel Lisans Tezi, inş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Y. Doç. Dr. Mustafa TOKYAY 63 sayfa, Ocak 1991 înşaat sanayiinde, geleneksel malzemeler yerine alternatif çimento malzemelerinin kullanımı ve geliştiril mesi yönünde artan bir eğilim vardır. Bu artan eğilim, maliyet ve enerji tasarrufu, çevresel önlemler ve kaynak ların korunması sebebiyledir. Beton üretiminde, bir miktar çimento yerine öğütülmüş fırın cürufları, uçucu küller, fosf o jipsler, metalurjik cüruflar ve ferrokrom artıkları, vs. gibi sanayi artıklarının kullanılması çalışmasıda bu eğilimin bir sonucudur. Bu deneysel çalışmada, silikoferrokrom cüruf ve baca tozunun çimento hamuru ve harcının özelliklerine etkileri incelenmiştir, üretilen çimento harcı ve hamuru nun; su ihtiyacı, priz süreleri, basınç dayanımları ve potansiyel sülfat dirençleri araştırılmıştır. Basınç -v-dayanımı dışındaki özellikler incelenirken herbiri ayrı ayrı? KPÇ 325 (Ba ş taş -ANKARA ), KPÇ 325 - FeCr.CSF, KPÇ 325-SFCS içeren çimento hamuru ve harçları üretilmiş tir. Her bir karışım sırasıyla 0%, 5%, 10% 20% (ağırlıkça) artık madde içermektedir. Basınç dayanımı için bunlara ilave olarak süper plastikleştirici katkı kullanılarak üretilen numunelerin 7,28 ve 90 günlük basınç dayanım de ğerleri bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, bu sonuçlara etkiyen faktör ler, numune üretimi ve kür sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar: sonuçlar, sonuçların tartışılması ve tavsiyeler bölümünde verilmiştir. Araştırmanın sonucunda ferrokrom baca tozunun çimentoyu ikame edebilecek şekilde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF SILICOFERROCHROMIUM SLAG AND FERROCHROMIUM CONDENSED SILICA FUME AS PARTIAL REPLACEMENT OF CEMENT KAYAPINAR, Oğuz Ünal M.S. in Civil Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mustafa TOKYAY 6 3 pages, January 1991 There is a continuous search on the possibilities of using some industrial by-products in construction industry. These efforts are due to probable cost and energy reductions involved by using them, environmental reasons and resource conservation. In the production of concrete, certain by-products such as ground granulated blast furnace slag, fly ash, phosphogypsum, metallurgical slags, etc. are being used. In this experimental research ferrochromium condensed silica fume and ground silicoferrochromium slag which are the by-products of ferrochromium plants were used as partial replacement for portland cement in pastes and mortars. The effects of these materials on normal consistency, setting time, mortar strength and sulfate -iii-resistance were investigated. For this purpose, pastes and mortars containing 5, 10, and 20% (by weight) condensed silica fume and ground silicaferrochromium slag were prepared. In some of the compressive test specimens, a superplasticizer was also used. » The results, discussions, conclusions, and recommendations are given as separate sections in the text. As a result, it was found that ferrochromium condensed silica fume can be used as cement replacement.