Use of the cylindrical wadge shear test for the compoction control of clay fills
- Tez No: 7304
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil, sıkıştırma, dolgu, kayma dayanımı, şartname, üç eksenli basınç deneyi, drenajsız deney, su içeriği. Bilim dalı kodu : 624.01.01 -vi, Clay, compaction, embanlkment shear strength, specification, triaxial test, undrained test, water content. Subject
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET SİLİNDİRSEL KAMA KESME DENEYİNİN KİL DOLGULARIN SIKIŞTIRILMA DENETİMİNDE KULLANIMI Mustafa VARAN Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Türker MÎRATA Aralxk 1989,. 89 sayfa Drenaj sız kayma dayanımını esas alarak kil dolgu arın sıkıştırılmasını şartnameyle belirleme, nispeten yeni bir yaklaşımdır. Bu yöntem, tasarım amacıyla kulla nılabilecek mühendislik parametrelerini belirlediğinden, araştırmacılar tarafından bir gelişme olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı silindirsel kama kesme deneyinin (SKKD) sıkıştırma denetim deneyi olarak kullanılıp kullanı lamayacağını araştırmaktır. Bu amaçla, biri plastik diğeri kumlu, iki kil numunesinin drenaj sız kayma dayanımı para metrelerini optimum su içeriğinde, bu değerin altında ve üstünde, ayrıca standart sıkıştırma enerjisinin %100, %80 ve %60'mı sağlayarak belirlemek için SKKD'leri uygulan mıştır. -v-Genellikle, denetim deneyi olarak üç eksenli deneyi kullanılmakta olduğundan, üç eksenli deneyler ile SSKD'leri- nin denetim deneyi olarak etkinliklerini karşılaştırmak için, SSKD'leri için geçerli koşullarda sıkıştırılmış numuneler üzerinde çok aşamalı konsolidasyonsuz -drenaj sız üç eksenli deneyleri de yapılmıştır. Bu çalışmayla, bugüne kadar uygulandığı biçimiyle, belirli bir hücre basıncı altında yapılan üç eksenli deneyinden elde edilen tek bir dayanımın aksine drenaj sız kohezyon ve sürtünme açısının her ikisini de veren SKKD'nin kil dolguların sıkıştırılma denetimi için daha yararlı bir biçimde kullanılabileceği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF THE CYLINDRICAL WEDGE SHEAR TEST FOR THE COMPACTION CONTROL OF CLAY FILLS VARAN, Mustafa M.S in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Türker MÎRATA Dec. 1989, 89 pages The undrained shear strength method is a relatively new approach of specifying placement of clay fills. This method is considered as an advance by the investigators, because it provides engineering parameters which can be used for design purposes. The object of this study is to investigate whether the cylindrical wedge shear test ('cylwest1) can be employed as a compaction control test. For this purpose, the 'cylwest' was applied on laboratory compacted specimens to determine the undrained shear strength parameters of a plastic clay and a sandy clay by testing below, at and above the optimum water content and by giving iOO %, 80. %, and 60 % of the standard compaction energy at the optimum water content. -1X1-Since the common practice is to use the triaxial test as the control test, multi-stage unconsolidated- undrained triaxial tests were also performed on specimens compacted under the same conditions as in ' cylwests ' in order to compare the effectiveness of the triaxial test and the 'cylwest' as control tests. By this study, the 'cylwest' was found to be capable of being advantageously employed for the compaction control of clay fills, by giving both the undrained cohesion and the angle of internal friction as opposed to a single strength obtained from a triaxial test at a specified cell pressure, as has so far been employed.