İnfertil erkeklerde Y kromozomu üzerindeki mikrodelesyonların PCR ile saptanması
Determination of microdeletions on Y chromosome by PCR in infertile man
- Tez No: 131708
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA KARAVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, azoospermi, oligospermi, AZF, Infertility, azoospermia, oligospermia, AZF
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET INFERTIL ERKEKLERDE Y KROMOZOMU ÜZERİNDEKİ MİKRODELESYONLARIN PCR İLE SAPTANMASI Canan Figen SARGIN Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Şeyda KARA VELİ Aralık 2000, 53 + 9 sayfa İdiyopatik infertilite görülen erkek bireylerde yapılan sitogenetik çalışmalarda Y kromozomuna ilişkin yapısal değişikliklerin gösterilmiş olması, Y kromozomunun spermatogenezisi kontrol eden genleri içerdiği görüşünü desteklemektedir. Son yıllarda gelişen moleküler genetik tekniklerle, Yq 11.23 de interval V ve VI da“Azoospermik faktör”(AZF) olarak tanımlanan spermatogenezisten sorumlu genler klonlanmıştır. Bu çalışmada etiyolojileri 23 'ünde idiyopatik, yedisinde varikosel üçünde enfeksiyon, dördünde obstrüksiyon ve birinde toksik ajana maruz kalma olarak belirlenmiş, toplam 38 infertil erkek birey ele alınmıştır. 38 olgunun 26'sında azoospermi, 12' sinde oligospermi tesbit edilmiştir. Sitogenetik olarak karyotipleri normal (46,XY) bulunan 38 infertil erkek bireyde, Y kromozumunda q 11.23 bölgesinde mikrodelesyonların varlığım belirlemek amacı ile AZFa bölgesi için SY134, SY84, AZFb bölgesi için SY127, SY86, AZFc için SY255, SY254 ve internal kontrol amaçlı SRY geni için de SY14 primerleri kullanılarak multipleks PCR tekniği uygulanmıştır. Bir olguda (% 2.6), SY254 ve SY127 primerleri ile amplifikasyon sonucunda bant gözlenememiştir. Bu bölgede amplifikasyon olmaması AZFb ve AZFc (DAZ geni) bölgesinde delesyonun varlığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MICRODELETIONS ON Y CHROMOSOME BY PCR IN INFERTILE MAN Canan Figen SARGIN M. Sc. in Biotechnology Adviser: Prof.Dr. Şeyda KARAVELİ October 2000, 53 + 9 page Cytogenetic studies on idiopathic infertile men have shown structural defects on Y chromosome. These findings suggest that Y chromosome contains the genes regulating spermatogenesis. Recently the genes responsible for spermatogenesis wich are located at intervals V and VI of Yq 11 23 regions have been cloned and named as“Azoospermia Factor Lokus”(AZF) by the use of molecular techniques. In this study; we studied 38 infertilite men. Infertility etiology of twenty three of these patients had been defined as idiopathic, while varicocele, infection, obstruction, and toxic agent exposure was given as the reason for infertility in seven, three, four and one patients respectively. Twenty six patients had azoospermia and twelve had oligospermia. SY84 and SY86 primers of AZFa zone, SY127 and SY134 primers of AZFb zone, SY255 and SY254 primers of AZFc zone and SY14 primers of SRY gene were used as internal controls and target DNA's samples were amplified by multiplex PCR method to determine the presence of microdeletions in ql 1.23 region of Y chromosome of 38 infertile men whose karyotypes were cytogenetically normal (46,XY). Amplification by SY254 and SY127 has not revealed and any visible bands in one cases (2.6%), indicating deletions in AZFb and AZFc (DAZ gene) region.