PC based determination of rack reinforcement requirements in mine roadways and intersections
  1. Tez No: 13176
  2. Yazar: KEMAL MURAT ERGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya saplaması, kayanın sağlamlaştırılması, tahkimat tasarımı, galeri, dört-yol kesişimi, ankraj kapasitesi, Rock bolt, rock reinforcement, support design, roadway, intersection, anchorage capacity
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
MADEN GALERİLERİ VE DÖRTYOL KESİŞİMLERÎNDEKÎ TAHKİMAT GEREKSİNİMLERİNİN KİŞİSEL BİLGİSAYAR TABANLI BELİRLENMESİ ERGÜR, Kemal Murat Mühendislik Fakültesi Maden Müh. Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Erdal ÜNAL 184 Sayfa, Şubat 1991 ÖZET Bu çalışmada, bir kişisel bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, ön tasarım aşamasında normal galerilerde (6 m genişliğe kadar), geniş galerilerde (6-9 m genişlikte) ve bunlarla birlikte dörtyol ağzı kesişimlerinde kaya dayanımını artıracak gereksinimlerin belirlenmesinde kullanılabilir. Bu bilgisayar programını kullanarak, değişik kaya kütlesi koşulları için kaya saplamalarının tipi, düzeni ve özellikleri elde edilebilecek ve mekanik ankrajlı, reçineli, swellex ve dynarok tipi kaya saplamaları için tasarım parametreleri belirlenebilecektir. Ayrıca, ağaç direkler de yardımcı tahkimat elemanları olarak göz önüne alınmaktadır. Bu çalışmada göz önüne alınan tasarım analizleri temel olarak daha önce literatürde verilen tasarım yöntem ve önerilerine dayanmaktadır. Bununla birlikte, yüksek vyatay gerilmeler, dörtyol kesişimlerinin köşelerinde uzun saplamalar kullanılması ve ekonomik faktörler de ayrıca göz önüne alınmıştır. Kaya saplamaların tarihçesi, prensipleri, tasarım deneme ve uygulamaları, literatür araştırması kısmında kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. ilk önce, kaya dayanımının artırılması kavramı tanıtılmış, bunu takiben analizlere geçilmiştir. Bundan sonra, bu çalışmada geliştirilen bilgisayar programı verilmiştir. Ayrıca çözümlü örnekler ve bir dizi bilgisayar çıktısı da bunlara ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
PC BASED DETERMINATION OF ROCK REINFORCEMENT REQUIREMENTS IN MINE ROADWAYS AND INTERSECTIONS ERGÜR, Kemal Murat M.S. in Mining Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Ünal February 1991, 184 Pages ABSTRACT In this study, a PC based computer program has been developed. The program can be used during preliminary design stage for predicting rock reinforcement requirements in regular mine roadways (having widths up to 6 meters), wide roadways (with widths between 6 and 9 meters) as well as four-way intersections. Using the computer program the type, pattern and specifications of rockbolting systems can be obtained for various rock mass conditions. The design parameters can be determined for mechanical, resin, swellex and dyna- rok type bolts. Wooden posts are also taken into account as a supplementary support. The design analyses considered in this study are mainly based on the guidelines presented earlier and the design recommendations given in literature. However, the iiieffect of high horizontal stresses, the use of long corner bolts in four-way intersections and economical factors have been taken into account. History of rockbolting, its principles, design practice and applications have been reviewed comprehensively by a literature survey. Initially, rock reinforcement concept was introduced followed by steps of analysis. Furthermore, the computer program developed in this study was presented. Worked examples and a number of typical computer output were also included.