A Model for the evaluation of leasing proposals for mining investments
  1. Tez No: 13177
  2. Yazar: A.İREM KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kiralama, Madencilik Yatırımları, Dengeleyen Kira Miktarı, Kritik Kira Miktarı, Maden Projeleri Finansmanı, Leasing, Mining Investments, Equilibrium Lease Amount, Critical Lease Amount, Financing Mining Projects
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET MADENCİLİK YATIRIMLARINDA FiNANSAL KİRALAMA ÖNERİLERİNİN DE?ERLENDİRİLMESİ İÇİN BİR MODEL Karabaş, A. irem Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Neş'e Çelebi Şubat 1991, 87 Sayfa Bu çalışmada, maden ekipmanlarının kiralanması için model geliştirilmiştir. Kiralama, maden sektörünün finansmanının kolay olmayışı nedeni ile, maden ekipmanları için alternatif bir finansman kaynağı olabilir. Kiralama, bir varlığın mülkiyetine sahip olmaksızın kullanım hakkını belirli bir süre için elde etmektir. Türkiye'de henüz madencilik projelerinde kiralama konusunda bir uygulama yoktur. Bu çalışmada, maden ekipmanlarının kiralama analizlerini yapan, kiracı ve kiraya veren için uygun olabilecek kiralama politikaları oluşturabilen bir model geliştirilmiştir. Bu modeli kullanarak, kiracı ve kiraya veren taraflar için kritik kira bedellerine ek olarak, taraflarca kabul edilebilir dengeleyen kira bedelini elde etmek olasıdır.Bu tezde, kiralamanın genel tanımlaması ve mevcut modellerin tekrar gözden geçirilmesinden sonra, modelleme çalışmaları verilmiştir. Kira politikasını belirleme amacıyla modelin kullanımını gösteren bir örnek çalışma yapılarak modelin değerlendirilmesine ve irdelenmesine gidilmiştir. Modelin işlerliği görülmüş, sonuçlar ve ileriye yönelik araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL FOR THE EVALUATION OF LEASING PROPOSALS FOR MINING INVESTMENTS Karabaş, A. irem M-Sc. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Neş'e Çelebi February 1991, 87 pages It has never been easy to finance mining sector. Leasing may be an alternative source of finance for mining investments. Leasing is acquiring the right of usage for an asset for a definite period of time without having the ownership of it. In Turkey, there is no application of leasing in mining projects for the time being. Therefore, in this study a model for analysing the lease financing opportunities for mining equipments and suitable for establishing a satisfactory leasing policy for both lessee and lessor is developed. Using the model, it is possible to obtain the critical lease values for lessee and lessor, in addition to the equilibrium optimal lease value acceptable by both lessee and lessor. i i iIn the thesis, after a broad description of leasing with a review of the existing practical models, the modeling studies are given. A case study is presented to illustrate the use of model in establishing a leasing policy and evaluation and discussion of the model is provided. The model is seen as an operating type. Then, the conclusions together with the recommendations for further research are stated.