Recovery of barite from Gümüşköy silver ore
- Tez No: 13178
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Barit, flotasyon, Barite, Flotation Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET GÜMÜŞKÖY GÜMÜŞ CEVHERİNDEN BARİTİN KAZANIMI DELİCE, Kiyasettin Maden Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu Şubat 1991, 55 Sayfa Bu tezde Gümüşköy baritli gümüş yatağından alınan ve 26.68% BaSC>4 ve 209 gr/ton Ag içeren numune üzerinde yapılan flotasyon çalışmaları sunulmuştur. Mineralojik ve kimyasal analizler Gümüşköy cevherinin, gümüşün yanında kompleks sülfürlü mineralleri ve bariti içerdiğini göstermiştir. Başlıca gang mineralleri olarak kalsit, kuvars ve kil mineralleri tesbit edilmiştir. Flotasyon deneylerinde öğütme zamanının, pH'in ş lamın, kollektor tipi ve miktarının, bastırıcı tipi ve miktarının, sodyum silikatın ilave edildiği yerin, temizleme sayısının etkisi incelenmiş ve optimum flotasyon şartlarının tespitine çalışılmıştır. Optimum flotasyon sonuçları pH 9 da 600 gr/ton A845 toplayıcısının kullanılmasıyla elde edilmiştir. Bastırıcı olarak seçilen Na2SiC>3 'm kaba flotasyon devrelerindekullanıldığı deneylerde konsantrelerde çok yüksek barit tenörlerine ulaşmak mümkün olmuştur. Fakat kaba flotasyon devrelerinde baritin %20' ye yakın bir kısmı artıkta kaybolmuştur. Diğer taraftan Na2Si03' in yalnızca yıkama devrelerinde ilave edildiği deneylerde konsantrenin tenorunu yükseltebilmek için daha fazla sayıda yıkama devrelerine gereksinme duyulmuştur. Buna karşın daha yüksek konsantre randımanı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF BARITE FROM GÜMÜŞKÖY SILVER ORE DELİCE, Kiyasettin M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Gül han özbayoğlu 55 Pages, February 1991 The objective of this thesis is to recover barite from Gümüşköy Silver Ore which contains 26.68% BaS04 and 209 g/t Ag by flotation. The mineralogical and chemical analyses showed that Gümüşköy silver ore also contained complex sulphide minerals besides barite. The main gangue minerals were calcite, clay minerals and quartz. In the flotation testwork, the effect of grinding time, pH, slime, collector type and dosage, depressant type and dosage, place of addition of sodium silicate and cleaning stages were examined in order to determine the optimum flotation conditions. The optimum flotation results were obtained at pH 9 by the use of 600 g/t of A845 collector. During the flotation tests, Na2Si03 was chosen as the most effective depressant. When Na2Si03 was added into the rougher iiicurcuit, very high grade concentrate was obtained by the application of cleaning circuits. But around 20% of the barite was lost in the rougher tailing. On the other hand, when the Na2SiC>3 was added only in the cleaning circuits, more cleaning circuits were required to increase the grade of concentrate, but the recovery of the concentrate was higher than the previous case.