Effect of bacterial pretreatment on silver recovery from Artvin-Kafkasör ore
Bakteriyel ön işleminin Artvin-Kafkasör cevherlerinden gümüş kazanımına etkisi
  1. Tez No: 90808
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Refrakter Cevher, Thiobacillus Ferrooxidans, Bakteriyel Muamele, Gümüş, Siyanürizasyon. VI, Refractory Ore, Thiobacillus Ferrooxidans, Bacterial Treatment, Silver, Cyanidation. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz BAKTERİYEL ÖN İŞLEMİNİN ARTVİN-KAFKASÖR CEVHERİNDEN GÜMÜŞ KAZANIMINA ETKİSİ özdemir, Zeynep Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan özbayoğlu Aralık 1999, 85 sayfa Son yıllarda, geleneksel cevher hazırlama ve hidrometalurji uygulamaları, düşük tenörlü, kristal yapı içinde ince boyutlarda dağılım gösteren refrakter cevherlerin işlenmesi ile ilgili her gün artan problemlerle karşılaşmaktadır. Bunun sonucunda, geleneksel metotların karşılaştığı problemlerden bazılarının üstesinden gelecek potansiyele sahip olan bakteriyel liç giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Artvin-Kafkasör gümüş cevherindeki gümüşün çözünürlüğünü artırmak amacıyla, siyanürizasyon öncesi bakteri ile ön muamele işlemi uygulanmıştır. El numunelerinden hazırlanan parlak kesitler üzerinde yapılan mineralojik analiz, arjantitin cevherdeki ana gümüş minerali olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra, cevherde az miktarda kompleks sülfürlü minerallerle birlikte Ag-sülfotuzları ve elektrumda gözlenmiştir. Birkaç mikron boyutunda olan gümüş ve altın taneleri, kuvartz, limonit ve bant içinde hapsolmuş durumdadır. Bakteriyel muamelede Thiobacillus ferrooxidans adlı mikroorganizma kullanılmıştır. Bu çalışmada, bakteriyel şartlandırma süresi, pülp yoğunluğu, aşılama miktarı, bakterinin büyüme kinetiği, cevherin tane boyu ve stehlizasyon gibi parametrelerin gümüş kazanımına etkisi araştırılmıştır. Deney sonuçları, -208 mikron boyutundaki cevherin Thiobacillus ferrooxidans ile muamelesi sonrası %68.60 gümüş randımanı elde edilirken, doğrudan siyanürizasyonda sadece %40.36 gümüş randımanına ulaşılabildiğini göstermiştir. Tane boyutu -45 mikron'a düşürüldüğünde ise gümüş randımanı %83.84'e yükselmiştir. Bu çalışma, Artvin-Kafkasör cevherinin gümüş içeriğinin mikrobiyal muamele ve siyanürizasyon içeren entegre bir prosesle etkili bir şekilde kazanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF BACTERIAL PRETREATMENT ON SILVER RECOVERY FROM ARTVİN-KAFKASÖR ORE özdemir, Zeynep M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu December 1 999, 85 pages In recent years, conventional mineral processing and hydrometallurgical operations face increasing problems concerning the handling and processing of low grade, finely disseminated and refractory ores. As a result, bacterial leaching, having the potential to overcome some of the problems associated with the conventional methods, have gained prominence. In this study, bacterial treatment was applied prior to cyanidation in order to enhance the solubilization of silver from Artvin-Kafkasör ore. The mineralogical analysis on the polished sections of hand picked samples showed that argentite is the main silver mineral in the ore. Besides, Ag- sulphosalts and electrum were also observed in the ore with small amount of complex sulphide minerals. Silver and gold particles, a few micron in 111size, are encapsulated in quartz, limonite and barite. Thiobacillus ferrooxidans was used as the microorganism in the bacterial treatment. The effects of various parameters such as bacterial treatment duration, pulp density, inoculum size, growth kinetics, particle size and sterilization on silver recovery were examined. The results showed that bacterial treatment of -208 ^m size of the ore with Thiobacillus ferrooxidans before cyanidation resulted in 68.60% silver recovery while direct cyanidation could only yield 40.36% silver recovery. When the particle size was reduced to -45 urn, the silver recovery increased to 83.84%. This study showed that silver content of Artvin-Kafkasör ore can be effectively recovered with an integrated process consisting of microbial treatment and cyanidation.