Farklı üropatojen mikroorganizmaların sperm motilitesi üzerine etkisi: İnvitrodeneysel çalışma
Sperm motility changes after co-incubation with various uropathogenetic microorganismis: Ab in vitro experimental study
- Tez No: 131815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Üropatojen mikroorganizma, sperm motilitesi, Uropathogenic microorganism, sperm motility
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Farklı üropatojen mikroorganizmaların sperm motilitesi üzerine etkisi: invitro deneysel çalışma, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji (Tıp) Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2003. İnfertil erkek sperminde genital sisteme açılan aksesuar salgı bezlerinin enfeksiyonuna bağlı olarak yüksek oranda bakteri saptanabilmektedir. Bu enfeksiyonların erkek fertilitesine zarar verdiği kabul edilmektedir. Ancak, izole edilen bakterilerin hangisinin gerçekten infertilite etyolojisinde rol oynadığı kesin olarak ortaya çıkarılmış değildir. Genital enfeksiyonlarda görülen bazı mikroorganizmaların sperm fonksiyonunu olumsuz etkilediği ileri sürülmekle birlikte tam olarak kanıtlanamamıştır. Bu çalışmada farklı mikroorganizmaların sperm motilitesi üzerine invitro etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Normozoospermik erkeklerden mastürbasyon yolu ile alınan sperm örnekleri, 2 x 103 den 2 x 107'ye kadar değişen konsantrasyonlarda hazırlanan üropatojen mikroorganizmalarla eııfekte edilerek, 6 saat inkübe edildi. Bakteriyel ajan olarak Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, ve Escherichia coli kullanıldı. Bu bakteriler meni kültürlerinde sıklıkla rastlanan üriner ve genital enfeksiyon ajanlarıdır. Ayrıca Candida albicans da sık görüldüğünden, çalışmaya dahil edildi. Yapay enfeksiyonu takiben 2, 4 ve 6 saat sonra sperm hareketi incelenerek, farklı yoğunluklardaki mikroorganizmaların zaman içinde sperm motilitesi üzerine yaptığı etkileri gözlendi. Mikroorganizmaların inkübatör içinde hızlı üremelerini önlemek amacıyla spermle karıştırmayı takiben sperm-mikroorganizma karışımları ve kontrol spermler oda ısısında saklandı. Bu işlem, beklendiği gibi, spermlerde daha hızlı bir hareket kaybına yola açtı. Çevre şartlarının sperm hareketi üzerindeki etkisini elimine ederek, mikroorganizmaların sperm motilitesine direkt etkisini görmek amacıyla, kriter olarak delta motilite indeksi kullanıldı. Yüksek yoğunlukta E.aerogenes ile inkübe edilen sperm hücrelerinde belirgin hareket azalması görüldü. S. epidermidis ve S. aureus 2 saatte yüksek yoğunluklarda anlamlı hareket düşüşüne yol açtı; 4 saatte ise orta derecede bir hareket azalması gözlendi. P. aeruginosa ile yapılan deneylerde sperm hareketi yüksek yoğunluklarda ve 4 saat sonra anlamlı derecede etkilendi. Benzer şekilde, K. pneumoniae 'nin inhibitor etkisi 2 saat sonra sadece mililitrede 2 x 107, 4 saat sonra ise sadece 2 x 1 06 ve 2 x 1 07 bakteri yoğunluğunda oldu. E. coli sperm ile inkübe edildiği zaman 2 x 105, 2 x 106 ve 2 x 107 yoğunluklarında, 2 saatlik ölçümde anlamlı bir hareket düşmesi oldu. C. albicans 'in ise sperm parametrelerine bir etkisi görülmedi. Sonuç olarak yüksek yoğunlukta bakterilerin sperm hareketi üzerine olumsuz etkisi görülmesine rağmen, düşük yoğunlukta aynı etki görülmedi. İkinci saatteki E. aerogenes etkisi hariç, motilite indeksi ile bakteri yoğunluğu arasında ya hiç bağıntı yoktu, ya da zayıf bir bağıntı olduğu görüldü. Mikroorganizmaların beklenen olumsuz etkisinin genellikle belli bir yoğunluk eşiğinden sonra olduğu, bu etkinin mikroorganizma yoğunluğu ile bağıntılı olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Sperm motility changes after co-incubation with various uropathogenic microorganisms: An in vitro experimental study, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Microbiology, Van, 2003. Infertile men are more likely to have high bacterial counts in their semen due to male accessory gland infections. These infections are considered to be hazards to male fertility. Unfortunately, it is not clearly established if any of the organisms isolated actually cause infertility. The negative impact of some microorganisms relevant to genital infections on sperm function has been claimed, but could not actually be confirmed. The aim of this work was to investigate the in vitro effect of different microorganisms on sperm motility. Highly motile preparations of spermatozoa obtained from normozoospermic donors by means of masturbation were co-incubated for 6 h with different concentrations of uropathogenic microorganisms varying from 2 x 103 to 2 x 107. As bacterial agents, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, and Escherichia coli were used. These strains are encountered most frequently in semen cultures, and known as agents that cause urinary and sexually transmitted infections. Besides these bacterial strains, Candida albicans was also used in these experiments. At 2, 4 and 6 h of incubation, sperm motility was determined. The influence of these microorganisms with different concentrations on human sperm motility was evaluated with regard to time. To eliminate the rapid growth of the microorganisms in the incubator, the infected semen specimens were kept at room temperature after being infected as well as the controls. This resulted with more rapid motility loss. Delta motility index was used as a criterion to evaluate the decreasing effect of microorganisms on sperm motility excluding the effect of the surrounding conditions. Incubation of spermatozoa with E. aerogenes at higher concentrations resulted in reduced sperm motility. S. epidermidis and S. aureus moderately decreased motility at 4 hours, whereas more significantly decreased sperm motility was obtained after 2 hours with higher concentrations. Experiments with P. aeruginosa indicated significant influence on sperm motility parameters at 4 hours of incubation with higher concentrations. Similarly, a significant inhibitory effect of K. pneumoniae was only detected in the samples with concentration of 2 x 107 microorganisms ml-1 after 2 hours and with 2 x 10 and 2 x 107 bacteria ml-1 after 4 hours. Sperm motility was significantly affected after 2 hours of incubation of fresh specimens with the concentrations of 2 x 105, 2x10 and 2 x 107 E. coli per ml. Experiments with C. albicans indicated no significant influence on sperm motility parameters. As a result, the negative impact on sperm function was observed with high concentrations of bacteria, but could not be confirmed in specimens co-incubated with lower concentration of microorganisms. No or poor correlations were found between MI and concentration of bacteria except that with E. aerogenes at 2 hours. Thus, the expected effect was usually observed only after a certain threshold of concentration but not correlated to the concentration of the microorganisms.