Constraints of freedom: critico-idealist reflections on the nature of order and departure in architecture
- Tez No: 13182
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kültür felsefesi, kültürel gerçeklik kavramı, simgesel formlar, simgesel -form olarak sanat, ve mimari ı k Sayısal
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET MİMARLIK KÜLTÜR İLİŞKİSİNE BÎR YAKLAŞIM OLARAK ERNST CASS İRER' İN KÜLTÜR FELSEFESİ ERSOY, Ahmet A. Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Haluk Pamir Şubat 1991. 92 sayfa Burada önce mimarlığın toplum kültürü ile ilişkisi sorgulanmakta onun kendi kendine isleyen veya dış etkenlerle şekillenen bir sistem olması sorunu ) ve buna bağlı olarak birey olarak mimarın katkısının çapı ve niteliği tartışılmaktadır. Bu çalışmada Ernst Cassirer'in kültür felsefesi, tanımlanmış soruna alternatif bir yaklaşım olarak irdelenmektedir. Cassirer'in kültürel gerçeklik kavramından yola çıkan tartışma gittikçe özele giderek sanata varmakta ve buradan mimarlığın sınırları içine açılmaktadır. Bu çerçeveden görülmektedir ki mimarlık aynı anda hem kendi kendine işleyebil en, hem de kültüre bağlı olma durumundaolan bir“simgesel form”dur, birey olarak mimarın katkısının kalıpları da mimarlığın bu ikili yapısı içinde şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRAINTS OF FREEDOM: CRIT I CO-IDEALIST REFLECTIONS ON THE NATURE OF ORDER AND DEPARTURE IN ARCHITECTURE ERSOY, Ahmet A. Master in Architecture Supervisor; Prof. Dr» Haluk Pamir February 1991, 92 pages- First the relation of architecture with the culture of society is questioned - whether it is an internally or externally dependent system» And, as a corollary to this the argument is extended to the level of individual architect - the scope and nature of his contribution» In this study Ernst Cassirer's philosophy of culture is analysed to offer an alternative, well established viewpoint to the problem stated. Starting with Cassirer's conception of cultural reality the analysis gets more specific in every section and finally reaches the domain of art. Then the path of discussion is extended to the realm of architecture. Within this framework it is seen that architecture, as a symbolic i i i.form, is simultaneously autonomous and culture bound, that the aesthetic, norms are continuously modified by forces external to architecture. The constraints of the individual's freedom 3.re delineated within this dialectical process. Key Wordss Cultural philosophy, cultural reality, symbolic forms, art and architecture as symbolic forms Science Code: 601.01.03 i v