Elektrokonvulzif tedavide propofol, propofol remifentanil ve propofol ketamin kombinasyonlarının etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of propofol, propofol remifentanil and propofol cetamin combination's effects on electroconvulsive treatment
- Tez No: 379288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM TUZCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Electro Convulsive Treatment(ECT), Propofol, Seizure Duration, Recovery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç:Elektrokonvülsif tedavi uygulaması kısa süreli bir işlemdir. Bu nedenle kullanılan anestezikler de kısa etki süreli olmalı ve hızlı derlenme özelliği taşımalıdır. EKT esnasında oluşan nöbetin süresi tedavinin etkinliğinde önemlidir. Bu yüzden kullanılan ilaçlar bu süreyi etkilememelidir.EKT uygulaması sırasında çalışmamızda propofole eklenen düşük doz remifentanilin veya ketaminin EKT esnasında oluşan intraokuler basınç artışına, hemodinamik cevaba ve nöbet sürelerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi Reanimasyon Anabilim Dalı'nda EKT tedavisi uygulanan 9 erkek ve 21 kadın olmak üzere 30 hasta üzerinde01.01.2013 ve 31.05.2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmada hastalar üç gruba ayrıldı; Grup 1'deki hastalara EKT uygulaması için 0.75 mg/kg propofol 15 saniyede Ġ.V. yavaĢ infüzyon Şeklinde uygulanarak anestezi indüksiyonu yapıldı. Grup 2'deki hastalara EKT uygulaması için 0.75 mg/kg propofol + 5 μcg/kg remifentanil kombinasyonu 15 saniyede Ġ.V. yavaş infüzyon şeklinde uygulanarak anestezi indüksiyonu yapıldı. Grup 3'deki hastalara EKT uygulaması için 0.75 mg/kg propofol + 0.5mg/kg ketamin kombinasyonu 15 saniyede Ġ.V. yavaş infüzyon şeklinde uygulanarak anestezi indüksiyonu yapıldı. Her hastaya üç seans EKT uygulandı. Tüm EKT tedavilerinde standart elektriksel uyarı uygulandı. Çapraz eşleşme ile her üç grupta da seansların sıralaması eşit olarak dağıtıldı. Kas gevşemesi için tüm gruplarda 0.5 mg/kg süksinil kolin kullanıldı. Gruplar arasında nöbet süresi, hemodinamik yanıt, derlenme, apne süresi ve göz içi basıncı değerleri karşılaştırıldı. Bulgular:Gruplar arasında sistolik ve diastolik arter basıncı, göz içi basınç ölçümleri, nöbet süreleri kıyaslandığında anlamlı fark yoktu(p˃0.05).
Özet (Çeviri)
Objectıve: ECT treatment is a short-time application. So anesthetic used in ECT should have short affection time and fast recovery feature. The seizure duration during ECT is important in treatment effectiveness. Thus the medicines should not affect this period. This study aims to compare the effect of low dose remifentanil or cetamin (which added to propofol) on intraocular pressure increase, hemodynamic answer and seizure duration during ECT treatment. Method: This study is made in Mustafa Kemal University, Medical Faculty, Anesthesiology and Reanimation Department with 30 patients (9man, 21 women) who have ECT treatment during the dates of 01.01.2013 and 31.05.2013. Patients have seperated to 3 groups. Group 1 patients received 0.75 mg/kg propofol in 15 seconds for ECT treatment and I.V. is applicated slow infusion type to make anesthesia induction. Group 2 patients received 0.75 mg/kg remifentanil combination in 15 seconds for ECT treatment and I.V. is applicated slow induction type to make anesthesia induction. Group 3 patients received 0.75 mg/ kg propofol+0.5 mg/ kg cetamin combination in 15 seconds for ECT treatment and I.V. is applicated slow infusion type to make anesthesia induction. 3 session ECT is applicated for every patient. Standart electrical stimulation is applicated for every ECT treatment. Session order is spread equally for three groups with crosswise matchup. Sucsinil colin is used for all groups for muscle relaxation. Seizure duration, hemodynamic answer, recovery time, apnea time, intraocular pressure values are compared between groups. Finding: There is no significant difference between groups when sistolic and diastolic artery pressure, intraocular pressure values, seizure duration are compared(p 0.05). Group 1 have the fastest recovery time between groups(p …0.01). Conclusion: It is concluded that using minimum hipnotic dose propofol is not shortened seizure duration but provide fast recovery during ECT.