Peroperatif radiyal arter kanülasyonu uygulanan olgularda heparinli ve heparinsiz yıkama solüsyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of heparinized and non-heparinized solutions for maintenance of perioperative arterial catheter patency
  1. Tez No: 131845
  2. Yazar: BİNNUR ERDALKIRAN TUNCALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KUVAKİ BALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyel kanülasyon, radiyal arter, yıkama sıvısı, heparin, %0.9 NaCl, Arterial catheterization, radial artery, flush solution, heparin, %0.9 NaCl
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Peroperatif Radiyal Arter Kanülasyonu Uygulanan Olgularda Kanül Açıklığının İdamesinde Heparinli ve Heparinsiz Yıkama Solüsyonlarının Etkinliğinin Karşılaştırılması Binnur Erdalkıran Tuncalı, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İzmir Ama^: Peroperatif dönemde monitörizasyon için kullanılan radiyal arter kateterlerinin açıklığının korunmasında, heparinli ve heparinsiz yıkama solüsyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması. Gereq Ve Yöntemler: İkiyüz hasta heparinli (Grup 1, n: 100 ) ya da heparinsiz % 0.9 NaCl (Grup 2, n: 100) yıkama sıvısı almak üzere rasgele iki gruba ayrıldı. Hasta özellikleri ve arteriyel kanülün açıklığını etkileyebilecek perioperatif olaylar kaydedildi. Kanülasyon öncesinde, dekanülasyondan hemen ve 24 saat sonra, radiyal ve ulnar kan akımları Doppler prob ve puis eoksimetre kullanılarak değerlendirildi. Kanülasyon bölgesi, hematom, sinir hasarı ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar açısından muayene edildi. Hastalar 1 hafta sonra tekrar değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta hasta özellikleri ve arteriyel kateter açıklığını etkileyebilecek risk faktörleri benzer idi. Dekanülasyondan sonra Grup l'de 20 ve Grup 2 'de 16 olguda oklüzyon geliştiği saptandı. Bu fark, istatistiksel açıdan anlamlı değildi. Oklüzyon insidansı ile ponksiyon sahasında hematom gelişimi (p=0.013), kanülasyon süresinde uzama (p=0.04) ve yaşın 65'in altında olması (p=0.09) arasında korelasyon bulundu. Sonua; Peroperatif dönemde, radiyal arter kanül açıklığının korunmasında heparinli ve heparinsiz %0.9 NaCl yıkama solüsyonları arasında fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of the Efficacy of Heparinized and Non-heparinized Solutions for Maintenance of Perioperative Arterial Catheter Patency Binnur Erdalkıran Tuncah, Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, İzmir Objective: To compare the efficacy of heparinized and nonheparinized solutions to maintain patency of radial artery catheters used for periperative invazive blood pressure monitoring. Methods: Two hundred patients were randomized into two groups to receive heparinized (Group 1, n: 100) or nonheparinized (Group 2, n: 100) flush solutions. Patient characteristics and the perioperative events that may influence the arterial catheter patency were recorded. Radial and ulnar blood flows were assessed using Doppler probe and pulseoximetry prior to cannulation, just after, and 24 hours after decannulation. Cannulation site was examined for complications such as haematoma, nerve injury and infection. Following 1 week the patients were reassessed. Results: Patient characteristics and risk factors that may affect the arterial catheter patency were similar in both groups. Following decannulation, occlusion developed in 20 and 16 patients in Group 1 and 2 respectively. This difference was not statistically significant. The incidence of occlusion was correlated to the presence of haematoma at the puncture site (p=0.013), duration of cannulation (p=0.04) and age of younger than 65 (p=0.09). Conclusions: There is no significant difference between heparinized and nonheparinized flush solutions in the maintenance of perioperative radial artery catheter patency.