Akut böbrek yetmezliğinde prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 131919
  2. Yazar: ABDULLAH AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Acute renal failure, APACHE II score, multiorgan system failure, dialysis VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Akut böbrek yetmezliği değişik etiyolojik faktörlerin neden olduğu bir hastalıktır. Mortalite tedavideki gelişmelere rağmen hala yüksektir. Çalışmamızda Ocak 1999 - Ocak 2002 tarihleri arasında Nefroloji bölümü tarafından izlenen, serum kreatinin değeri 2.5 mg/dl' nin üzerinde olan 183 akut böbrek yetmezliği vakası incelendi. Hastaların ortalama yaşı 61 ±16.30 'di. Hastaların 84 'ü kadın (% 45,9), 99' u ise erkekti (%54,1). Hastaların akut böbrek yetmezliği nedeni, geliştiği yer, APACHE II skorları, idrar volümü, organ yetmezliği ve diyaliz ihtiyacı varlığı, daha önceki sağlık durumu tespit edildi. Bu faktörlerin mortalite ile ilişkisi incelendi. Takipten çıkan hastalar dışlandığında ve akut böbrek yetmezliğinin tüm nedenleri dahil edildiğinde, 179 hastanın 111 'inin (%62.0) hayatta kaldığı ve 68 hastanın (%38.0) öldüğü tespit edildi. Prerenal ve postrenal gruplar dışlandığında akut intrinsik böbrek yetmezliğinden ölüm oranı % 52,2 bulundu. APACHE II skoru ortalaması 26.62±7.77 (kadınların 28.21 ±7.09, erkeklerin ise 25.03±8.15) idi. APACHE II skoru yüksek olan hastaların ölüm riski diğer gruba göre 5.52 kat fazla bulundu. Hastaların ortalama organ sistem yetmezliği adedi 3±2.07' idi. Toplam multiorgan sistem yetmezliği sayısı hayatta kalanlarda ortalama 1.64±1.34 'iken, ölenlerde 4.97±1.27 bulundu. Hastalarda organ yetmezliği adet olarak arttığında mortalite hızlarıda artmakta idi, ilave eklenen organ yetmezliğinin mortaliteyi arttırdığı tespit edildi. Diyalize ihtiyaç gösteren 77 hastadan 39'u (%50.6 ) kaybedildi, diyalize ihtiyacı olmayan 102 hastanın 29 'u (%28.4) kaybedildi. Bu çalışmada prognoza etkili faktörler; akut böbrek yetmezliği nedeni, multiorgan sistem yetmezliği sayısı, APACHE II skoru yüksekliği, oligüri varlığı, diyaliz gerekliliği, eşlik eden hastalık varlığı ve ABY'nin kazanıldığı yer olarak saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Akut böbrek yetmezliği, APACHE II skoru, multiorgan sistem yetmezliği, diyaliz V
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Acute renal failure is a multifactorial disease. Mortality is still high despite the improvements in medical therapy In our study we enrolled 183 patients with acute renal failure whose serum creatinin levels were above 2.5 mg/dl followed by Nephrology Department between January 1999 and January 2002. The median age of the patients was 61.00±16.30. 84 of them were female and 99 of them were male. The etiology of renal failure, the origin of renal failure, the APACHE II scores, urine volumes, the presence of organ failure and need for dialysis and previous health status were recorded. The relationship between these factors and mortality was assessed. When the patients lost to follow up were excluded and all reasons of acute renal failure were included, we found that 101 out of 179 survived and 68 patients died. When we exclude prerenal and postrenal groups, the mortality rate of acute intrinsic renal failure was 52.2 %. The median of APACHE II score was 26.62±7.77. (females 28.2, males 25.3) Patients with high APACHE II scores have a higher mortality rate, approximately 5.52 fold higher than that of the other group. The median organ failure was 3±2.07. The multiorgan system failure was 1.6 in the survived group, whereas 4.9 in the died patients. The mortality rate increases as the number of organ failure increases. Additional organ failures increase the mortality. 39 out of 77 patients who required dialysis had died, whereas 29 out of 102 patient who didn't require dialysis had died. The factors effecting the prognosis in this study were as follows; the etiology of acute renal failure, high APACHE II scores, presence of oliguria, dialysis requirement and underlying disease.