Akut kalp yetersizliği ile hastaneye yatan hastalarda serum klor seviyesinin prognostik öneminin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of the prognostic significance of serum chloride levels in patients hospitalized with acute heart failure
- Tez No: 973749
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKIN SERDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut dekompanse kalp yetmezliği, hipokloremi, serum klorid, mortalite, prognoz, Acute decompensated heart failure, hypochloremia, serum chloride, mortality, prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada, akut dekompanse kalp yetmezliği (ADKY) nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda serum klorid düzeylerinin mortalite ve tekrarlayan hastane yatışları üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2018 - Aralık 2023 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği'nde ADKY tanısı ile takip edilen 427 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Elektronik dosya kayıtlarından elde edilen veriler doğrultusunda hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulguları retrospektif olarak analiz edildi. Serum klorid düzeyleri yatış, 3. gün ve taburculukta değerlendirilerek hipokloremi (<96 mmol/L) varlığına göre gruplandırıldı. Mortalite ve tekrarlayan hastane yatışları ile olan ilişkiler istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 427 hastanın 239'u (%56) erkek, 188'i (%44) kadındı ve ortalama yaşları 71,76 ± 11,56 idi. Hastaların %51,3'ü bir yıl içinde mortalite gelişirken, %66'sı bir yıl içinde tekrarlayan hastane yatışı yaşadı. Mortalite ve tekrarlayan yatış gelişen hastalarda serum klorid düzeylerinin anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptandı (p<0,001). Ayrıca mortalite açısından düşük glomerüler filtrasyon hızı, kronik böbrek hastalığı, düşük ejeksiyon fraksiyonu ve triküspit yetmezliği gibi klinik parametreler anlamlı bulundu. Çok değişkenli analizlerde hipokloremisi olan hastalarda mortalite riskinin yaklaşık 3 kat arttığı tespit edildi. Diüretik kullanımı hipokloremi gelişimini artıran başlıca faktörlerden biri olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, akut dekompanse kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda hipokloreminin hem mortaliteyi hem de tekrarlayan hastane yatışlarını artıran bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Serum klorid düzeylerinin yakın takibi, klinik yönetim ve prognozun iyileştirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This retrospective study aimed to evaluate the prognostic impact of serum chloride levels on mortality and recurrent hospitalizations in patients hospitalized with acute decompensated heart failure (ADHF). Materials and Methods: The study included 427 patients who were hospitalized with a diagnosis of ADHF between January 2018 and December 2023 at the Cardiology Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. Demographic, clinical, and laboratory data were retrospectively obtained from electronic medical records. Serum chloride levels were assessed on admission, on the third day, and at discharge, and patients were grouped according to the presence of hypochloremia (<96 mmol/L). The relationships between serum chloride levels, mortality, and recurrent hospitalizations were statistically analyzed. Results: Among the 427 patients included, 239 (56%) were male and 188 (44%) were female, with a mean age of 71.76 ± 11.56 years. During a one-year follow-up, 51.3% of the patients experienced mortality, and 66% had recurrent hospitalizations. Serum chloride levels were significantly lower in patients who developed mortality and recurrent hospitalizations (p<0.001). Additionally, reduced glomerular filtration rate, chronic kidney disease, low ejection fraction, and tricuspid regurgitation were identified as significant predictors of mortality. Multivariate analysis revealed that hypochloremia increased the risk of mortality by approximately three times. Diuretic use was identified as a major factor contributing to the development of hypochloremia. Conclusion: This study demonstrated that hypochloremia is an independent risk factor for both mortality and recurrent hospitalizations in patients hospitalized with acute decompensated heart failure. Close monitoring of serum chloride levels may play a critical role in improving clinical management and patient outcomes.