Hematolojik malignitesi olan febril nötropenik hastalarda prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of prognostic factors in febrile neutropenic patients with hematological malignancy
- Tez No: 650359
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ERBEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, hematolojik malignite, mortalite, Febrile neutropenia, hematologic malignancy, mortality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı hematolojik malignitesi olan febril nötropenik hastaların prognostik faktörlerini belirlemek ve mortalite nedenlerini araştırmaktır. Bu araştırma; Ocak 2016 ile Ağustos 2018 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği'nde yatmakta olan 18 yaş üzeri febril nötropenik hastalarda (retrospektif) yapıldı. Toplam 174 febril nötropeni atağının incelendiği çalışmada ileri yaş, tedavi başında akut böbrek yetmezliği, bilinç bulanıklığı, hipotansiyon, mukozit kötü prognostik faktörlerdi. Laboratuvar verilerinden CRP yüksekliği, PCT yüksekliği, galaktomannan pozitifliği ve ANS'nin 1 hafta sonrasında yükselmemesi kötü prognostik faktörler olarak değerlendirildi. Özellikle ANS yükselmesi olmamasının mortaliteyi 245 kat arttırdığı, bakteriyel pnömoninin 6,7 kat arttırdığı görüldü. Klinik ya da mikrobiyolojik tanısı olan hastaların odak bulunamayan hastalara göre mortaliteyi 8,1 kat arttırdığı sonucuna ulaşıldı. İkinci ateşi olan hastaların mortalitesinin 3,3 kat arttırdığı görüldü. Bunlara rağmen altta yatan kronik hastalıkların ya da hematolojik malignitenin mortaliteyi arttırmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the prognostic factors of febrile neutropenic patients with hematological malignancies and to investigate the causes of mortality. This research; It was performed on febrile neutropenic patients (retrospectively) over the age of 18 who were hospitalized in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hematology Clinic between January 2016 and August 2018. In the study in which a total of 174 febrile neutropenia attacks were examined, advanced age, acute renal failure at the beginning of treatment, confusion, hypotension, and mucositis were poor prognostic factors. High CRP, high PCT, galactomannan positivity and ANS not increasing after 1 week duration were evaluated as poor prognostic factors from laboratory data. It was observed that especially the absence of ANS elevation increased mortality 245 times and bacterial pneumonia increased 6.7 times. It was concluded that patients with clinical or microbiological diagnosis increased mortality 8.1 times compared to patients with no focus. It was observed that the mortality of patients with second fever increased 3.3 times. Despite these, it was concluded that underlying chronic diseases or hematological malignancy did not increase mortality.