Homodiyaliz hastalarında 99mTc-MIBI gated SPECT'in sessiz koroner arter hastalığı tanısındaki rolü
Detection of slent myocardial ischemia with 99m Tc-MIBI gated SPECT in hemodialysis patients
  1. Tez No: 131937
  2. Yazar: BABAK MAHMOUDİAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÇAĞLAR TUNCALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Myokard Perfüzyon sintigrafisi, sessiz miyokard iskemisi, hemodialysis, myocardial perfusion scintigraphy, silent myocardial ischemia
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
IV ÖZET Hemodiyaliz hastalarında 99mTc-MIBI Gated SPECT'in sessiz koroner arter hastalığı tanısındaki rolü. Hemodiyaliz (HD) hastalarında görülen kardiyovasküler komplikasyonlar normal populasyondaki kimselere kiyasla belirgin olarak yüksektir. Bu komplikasyonlar arasında en sık karşılaşılanı koroner arter hastalığı (KAH) olup bu olguların en sık ölüm nedenini oluşturmaktadır. Bu hastalarda KAH'ın asemptomatik olması, veya bazal EKG bozukluğu ve sınırlı efor kapasiteleri nedeniyle, klinik değerlendirme yeterli olmayabilir. Myokard perfüzyon sintigrafisi (MPS) KAH tanısında duyarlı ve özgül bir testtir. Hacettepe Hastanesinde HD tedavisi almakta olan toplam 31 asemptomatik hasta (20 erkek, ortalama yaş 45 ± 11,8 yıl) bu çalışmaya dahil edilmiştir. MPS ve/veya ekokardiyografisi patolojik bulunan hastalara koroner anjiyografi yapılmış ve tüm hastaların klinik ve laboratuvar risk faktörleri, çalışma sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. 8 hastanın MPS'sinde perfüzyon defekti saptanmıştır. Bunların 5'inde koroner angiografide önemli darlık saptanmış olup geri kalan 3'unde ise angiyografi sonucu normal olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, 1 hastada MPS'nin normal olmasına rağmen EKG“Gated”SPECT çalışmasında sol ventrikülde global hipokinezi saptanmıştır. Yapılan anjiyografik çalışma sonucunda bu hastada önemli koroner arter hastalığı tespit edilmiştir. Bu hasta grubunda MPS'nin KAH tanısındaki pozitif öngörü değeri %62 olarak bulunmuştur. MPS'si pozitif olan kişilerin MPS'si negatif olanlara göre HD süresi daha uzun, serum CRP, homosistein ve çözünebilir adezyon moleküllerinin seviyeleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Myokard perfüzyon defekti bulunmasına rağmen koroner angiyografileri normal olan hastalarda, ekokardiyografide sol ventrikül hipertrofisi tespit edilmiştir. Angiyografi ve MPS bulguları arasındaki uyumsuzluğun son evre böbrek hastalarında izlenen sol ventrikül hipertrofisi, küçük damar hastalığı veya endotel disfonksiyonuna bağlı olabileceği düşünülmüştür.“Gated”SPECT çalışması, KAH tanısında MPS bulgularına ek bilgiler eklediği ve testin duyarlılığını arttırabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Detection of silent myocardial ischemia with 99mTc-MIBI gated SPECT in hemodialysis patients. It is well recognize that patients undergoing hemodialysis (HD) are at high risk for the development of cardiovascular disease. Coronary artery disease (CAD) is the most frequent cause of cardiac death and can be asymptomatic in these patients. In addition due to abnormality of basal ECG and limited exercise capacity of these patients, clinic evaluation can be difficult. Myocardial perfusion scintigraphy (MPS) is a sensitive and specific method for the detection of CAD. In this study 31 asymptomatic patients (20 male, mean age 45 ± 11,8 years) undergoing HD were evaluated. Patients with abnormal MPS and/or echocardiography were referred for coronary angiography. The final results of the diagnostic tests were correlated with the laboratory and clinical risk factors. Perfusion defects on MPS were found in 8 patients. There was significant coronary artery stenosis on angiography in 5 of these patients where 3 were interpreted as normal studies. One patient who were considered to be had high risk for CAD due to reduced left ventricle ejection fraction following stress despite normal MPS was referred for coronary angiography which revealed significant stenosis involving the right coronary artery. The positive predictive value of MPS for the assessment of CAD was 62%. Patients who had CAD had longer duration of HD, higher serum CRP, homocysteine and soluble adhesion molecule levels compared with patients who had normal MPS. Patients who had myocardial perfusion defect despite normal coronary angiography had evidence of left ventricular hypertrophy on echocardiography. The discrepancy between angiography and MPS can be attributed to ventricular hypertrophy, microvascular disease or endothelial dysfunction in patients with end stage renal disease. Gated MPS provided additive information over standard MPS data and improved sensitivity of this test.