Karaciğer kist hidatiğinde pair ve kateterizasyon yöntemleri ile yapılan perkütan tedavi sonuçlarının karşılaştırılması: prospektif randomize bir çalişma
Comparison of the results of PAİR and catheterisation techniques for the percutaneous treatment of liver hydatid cysts: a prospective randomised trial
- Tez No: 131943
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hidatik kist, karaciğer, ekinokkozis, perkütan tedavi, PAIR, kateterizasyon, hydatid cysts, echinococcosis, liver, percutaneous treatment, PAIR, catheterisation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
VI ÖZET Erdoğan E., Karaciğer kist hidatiğinde PAIR ve kateterizasyon yöntemleri ile yapılan perkütan tedavi sonuçlarının karşılaştırılması: Prospektif randomize bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı uzmanlık tezi olarak hazırlanmıştır. Ankara 2003 Bu çalışmanın amacı karaciğer kist hidatiklerinin perkütan tedavisinde kullanılan PAIR ve kateterizasyon yöntemlerinin etkinlik ve komplikasyonlarınm prospektif randomize bir çalışmada birbirleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18 kadın, 7 erkek toplam 25 hasta katıldı. Hastaların yaşları 5 ile 72 arasında değişmekte olup ortalama 23,2 idi. Randomizasyon sonrası 13 hastanın toplam 31 kisti PAIR ile, 12 hastanın toplam 17 kisti ise kateterizasyon yöntemiyle tedavi edildi. PAIR grubunda 5 hastanın toplam 9 kisti kist hidatik iğnesi, 8 hastanın toplam 22 kisti ise seldinger iğne kullanılarak tedavi edildi. Tedavi öncesi kist hacimleri karşılaştırıldığında, PAIR ve kateterizasyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir. Tedavi sonrasında tüm kistlerde hacim kaybı izlendi. PAIR grubunda tedavi sonrasında kist hacmi ortalama %58.7, kateterizasyon grubunda ise %57,1 azalmış olup iki grup arasında kist hacimlerinde azalma açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir. PAIR grubunda hastanede kalış süresi ortalama 2,53 gün, kateterizasyon grubunda ise 8,8 gün olup, PAIR grubunda hastanede kalış süresi kateterizasyon grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak kısa bulunmuştur. PAIR grubunda kist hidatik iğnesi ile işlem yapılan hastalarda işlem sonrasında kist hacminde ortalama %65 azalma izlendi, seldinger iğne ile işlem yapılan hastalarda ise işlem sonrasında kist hacminde ortalama %54 azalma izlenmiştir. İki grup arasında işlem sonrasında kist hacimlerinde izlenen ortalama azalma ve işlem sonrasında kistlerin sıvı içeriği açılarından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Tedavi edilen hiç bir hastada major komplikasyon gelişmemiştir. Her iki grupta ağrı, ateş, taşikardi, anjionörotik ödem gibi minör komplikasyonlar izlenmiştir. Minör komplikasyonlar açısından PAIR ve kateterizasyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.kateterizasyon grubunda bir hastada tedaviden 6 ay sonra takipte rekürrens gelişmiş ve rekürren kist MoCaT ile tedavi edilmiştir. Kist hidatik iğnesi ile PAIR uygulanan hastalar ile seldinger iğne ile PAIR uygulanan hastalar karşılaştırıldığında hasta sayılan çok az olduğundan sağlıklı değerlendirme yapılamamakla birlikte minör komplikasyonlar bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.Sonuç olarak PAIR ve kateterizasyon yöntemleri karaciğer kist hidatiklerin tedavisinde etkili ve güvenilir yöntemler olup, etkinlik düzeyleri ve komplikasyonları açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.Kist hidatik iğnesi kullanılarak uygulanan PAIR yöntemi ile Seldinger iğne kullanılarak uygulanan PAIR yöntemlerinin etkinlikleri ve komplikasyonları karşılaştırıldığında da bu ikiyöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. PAIR grubunda kateterizasyona göre hastanede kalış süresinin daha kısa olması bu yöntemin kateterizasyona göre en önemli avantajıdır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Erdoğan E., Comparison of the results of PAIR and catheterisation techniques for the percutaneous treatment of liver hydatid cysts : A prospective randomised trial. Prepared as a specialty thesis for the Hacettepe school of medicine, department of Radiology. Ankara 2003 The objective of this prospective randomised study is to compare and evaluate the efficacy and complications of the PAIR and catheterisation techniques, which are two widely used methods for the percutaneous treatment of liver hydatid cysts. 25 patients(18 female and 7 male, age range 5-72, mean age 23,2 ) with 48 liver hydatid cysts underwent percutaneous treatment. After randomisation 13 patients with 31 cysts were treated by PAIR and 12 patients with 17 cysts were treated by catheterisation..The difference between the average pretreatment volumes of cysts in the PAIR group and the catheterisation group was not statistically significant. The PAIR group was also divided into two; 5 patients with 9 cysts were treated with the 5F needle designed for hydatid cyst treatment while the remaining 22 cysts of 8 patients were treated by the seldinger needle. A statistically significant decrease in volume were observed in all the cysts treated by both techniques. Average decrease in the volume of the treated cysts was 58,7 % in the PAIR group and 57,1 % in the catheterisation group. The difference was not statistically significant between two groups. The average duration of hospitalisation was significantly shorter in the PAIR group compared to the catheterisation group (Average duration of hospitalisation was 2.53 days in PAIR and 8.8 days in catheterisation group). No major complications was observed in both groups. Minor complications like pain, fever, tachycardia and anjioneurotic edema was observed in both groups and the difference in their prevalances was not statistically significant. One of the cysts recurred 6 months after treatment in the catheterisation group. This recurrent cyst was also treated once more by MoCaT. In conclusion PAIR and catheterisation are both effective and safe techniques for the treatment of hydatid cysts in the liver. Their efficacy and the level of their complications didn't have any statistically significant difference. When the efficacy and the complications of PAIR technique performed either by 5F needle designed for hydatid cyts or by the seldinger needle compared, also there wasn't any statistically significant difference between both groups. PAIR technique offers a shorter duration of hospitalisation as its advantage over the catheterisation technique.