Normal kişilerde servikal spinal kanalda manyetik rezonans görüntüleme ile beyin-omurilik sıvısı akımının değerlendirilmesi
- Tez No: 131946
- Danışmanlar: PROF. DR. E. TURGUT TALI, DOÇ. DR. SAİME ŞERMATOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Servikal spinal kanal, BOS akımı, sine, MRG HI, Cervical spine, CSF flow, cine, MRI IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Normal kişilerde servikal spinal kanalda sine faz-kontrast MR tekniği ile beyin- omurilik sıvrsı akımının incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, servikal vertebra MR incelemesi yapılan ve herhangi bir patolojik değişikliğin izlenmediği 47 olgu incelendi. Olguların 33'ü kadın, 14'ü erkek olup, 19 ile 56 yaşlan (ortalama: 39,29) arasındaydılar. Rutin MR protokollerini takiben, sine faz kontrast tekniği kullanılarak servikal ikinci vertebra düzeyinde anterior subaraknoid aralıkta BOS akım hız ve debi ölçümleri yapıldı. Ayrıca kardiak siklus boyunca BOS akımında meydana gelen değişiklikler akım-zaman grafikleri ile değerlendirildi. Akım hız kodlaması 25 cm/sn olarak seçildi. C2 düzeyinde spinal kord anteriorunda sistolik maksimum akım hızı 7,2 - 32,9 (21,47 ± 6,80 cm/sn), diastolik maksimum akım hızı 4,9 - 31,4 (19,95 ± 6,63 cm/sn), sistolik ortalama akım hızı 2,5 - 19,8 (8,64 ± 3,32 cm/sn), diastolik ortalama akım hızı 1,0 - 16,2 (7,85 ± 3,31 cm/sn), sistolik debi 9,3 - 11,5 (30,34 ± 17,59 ml/dk), diastolik debi 3,0 - 70,6 (27,78 ± 15,16 ml/dk) arasında bulundu. Kardiak siklus boyunca BOS akımında meydana gelen değişiklikler akım-zaman grafikleri ile değerlendirildiğinde; genellikle sinüzoidal özellikte, ancak zaman zaman düzensiz şekilli bir dalga formu saptandı. Servikal subaraknoid boşlukta BOS akım fenomeninin karmaşık bir olgu olduğu, bu bölgedeki BOS akım hızı ve paterninin normal kişilerde dahi farlılıklar gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY To evaluate the cerebrospinal fluid (CSF) flow in the cervical spinal canal in normal individuals by phase-contrast cine MR. Forty-seven cases (33 females and 14 males, 19 to 56 years of age (average: 39,29)) with no pathological changes who were examined for cervical vertebra by MR were included in the study. Following the routine MRI, the CSF flow velocity was measured at the anterior subarachnoid space at C2 level by using cine phase contrast technique. In addition, CSF flow during the cardiac cycle was evaluated graphically by time-flow figures. The flow encoding velocity was 25 cm/s. The velocity and the flow data of CSF in front of the spinal cord at the level of C2 were found as: maximum systolic velocities 7.2 - 32.9 (21.47 ± 6.80 cm/s), the diastolic maximum velocities 4.9 - 31.4 (19.95 ± 6.63 cm/s), systolic average velocities 2,5 - 19,8 (8,64 ± 3,32 cm/s), diastolic average velocities 1,0 - 16,2 (7,85 ± 3,31 cm/s), systolic flow rates 9,3 - 11,5 (30,34 ± 17,59 ml/min), diastolic flow rates 3,0 - 70,6 (27,78 ± 15,16 ml/min). hi the evaluation of CSF flow variations during the cardiac cycle by time-flow graphs, waveforms in sinusoidal shape were determined although it was irregular from time to time. CSF flow in cervical subarachnoid space was found as a complex phenomenon and CSF flow velocity and patterns may show variations even in the normal individuals.