Malign tıkanma sarılığında multifazik helikal bilgisayarlı tomografinin yeri
The role of multiphasic helical computerized tomography (MHCT) in malignant obstructive jaudice
  1. Tez No: 131960
  2. Yazar: UĞUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Helikal bilgisayarlı tomografi, Tıkanma sanlığı, Safra yolu tümörleri, Perkütan transhepatik kolanjiografi, Helical Computed Tomography, Obstructive jaundice, Biliary tract tumours, Percutaneous Transhepatic Cholangiography. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET MALİGN TIKANMA SARILIĞINDA MULTİFAZİK HELİKAL BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN (MHBT) YERİ Çalışmamızın amacı, malign tıkanma sanlığı olan olgularda tıkanma düzeyini, tümörün proksimal duktal yayılımını ve tümörün etiyolojisini saptamada multifazik helikal bilgisayarlı tomografinin (MHBT) değerini ortaya koymaktır. Bu amaçla toplam 96 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Olgular klinik değerlendirme ve ultrasonografik inceleme sonucunda 'malign tıkanma sanlığı' düşünülen olgular idi. Tıkanma sanlığı olan tüm olgulara 5-7 mm kesit kalınlığı kullanarak MHBT ve perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK) yapıldı. MHBT ile tıkanma düzeyi, tümörün proksimal duktal yayılımı ve tümörün orijini değerlendirildi. MHBT ile yapılan değerlendirme, allın standart yöntem olan PTK bulgulan ile karşılaştırıldı. Tam, 72 (%75) olguda klinik ve radyolojik bulgulara, 24 (%25) olguda ise klinik, radyolojik ve histopatolojik bulgulara dayanılarak koyuldu. Tıkanmanın düzeyi olguların %89.6'sında MHBT ile doğru olarak saptandı. Tümörün duktal yayılımı PTK ile karşılaşünldığmda %68 olguda MHBT ile doğru olarak saptandı. PTK bulgulan ile karşılaştınldığmda %87 olguda tümörün orijin aldığı organ-yapı MHBT ile doğru olarak saptandı. Sonuç olarak; malign tıkanma sanlığında MHBT, tıkanma düzeyini ve tümörün orijin aldığı organ-yapıyı saptamada etkili bir yöntemdir. Tümörlerin proksimal duktal yayılımını saptamada BT'nin tam değeri düşüktür ve PTK'nin yerini dolduramaz.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF MULTIPHASIC HELICAL COMPUTERIZED TOMOGRAPHY(MHCT) IN MALIGNANT OBSTRUCTIVE JAUNDICE The aim of this study was to determine the value of multiphasic helical computerized tomography (MHCT) in the detection of obstruction level, proximal ductal extension and the etiology of the tumour in cases with malignant obstructive jaundice. A total of 96 cases was included in the study. The cases were presumed to be malignant by clinical evaluation and ultrasonographic examination. All cases underwent MHCT with 5-7 mm collimation and percutaneous transhepatic cholangiography (PTC). The level of obstruction, proximal ductal extension of the tumour and the origin of the tumour have been evaluated by MHCT. The results of the MHCT were compared with those of PTC, which is accepted as the gold- standard method. In 72 cases, diagnosis was established on the basis of clinical and radiological findings, while in 24 (25%) cases it was established by clinical, radiological and histopathological findings. The level of the obstruction was accurately detected by MHCT in 89.6% of the cases. The ductal extension of the tumour was accurately detected by MHCT in 68% of the cases, when compared to PTC. The organ/structure from which the tumour originated, according to the PTC findings, was accurately detected by MHCT in 87% of the cases. In conclusion, MHCT is an effective method in detecting the obstruction level and, the organ or structure from which the tumour originated. The diagnostic value of CT in detection of proximal ductal extension of the tumour is low and can not replace PTC.