Akciğer lezyonlarında bilgisayarlı tomografi klavuzluğunda koaksiyel ince iğne aspirasyon biyopsisi, ince iğne aspirasyon biyopsisi ve kor biyopsinin tanı değeri ve komplikasyonlar yönünden değerlendirilmesi
In lung lesions comparison of computed tomography guided co-axial fine needle aspiration biopsy, fine needle aspiration biopsy and core biopsy in terms of diagnostic value and complication rate
- Tez No: 131993
- Danışmanlar: PROF. DR. MACİT ARIYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: aspirasyon biyopsisi, kor biyopsi, ko-aksiyel ince iğne aspirasyon biyopsisi, pnömotoraks. iv, aspiration biopsy, core needle biopsy, co-axial fine needle aspiration biopsy, pneumothorax VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Ocak İ., Akciğer lezyonlarında bilgisayarlı tomografi klavuzluğunda koaksiyel ince iğne aspirasyon biyopsisi, ince iğne aspirasyon biyopsisi ve kor biyopsinin tanı değeri ve komplikasyonlar yönünden değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji tezi, Ankara, 2003. Perkütan iğne biyopsileri benign ve malign toraks patolojilerinde oldukça güvenli, tanı değeri yüksek bir yöntemdir. Bilgisayarlı tomografi kılavuzluğunda başarıyla uygulanan bu yöntemde kullanılan iğneler kesici ve aspirasyon iğneleri olmak üzere iki çeşit olup kesici iğnelerle histolojik, aspirasyon iğneleri ile sitolojik çalışma için örnek materyal alınmaktadır. Toraks lezyonlarmm patolojik tanısında üç farklı iğne tipi kullanarak yaptığımız bu çalışmada, iğne biyopsilerinin doğru tanı ve komplikasyon oranlarını karşılaştırmayı ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan ko-aksiyel yöntemin etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. Bu çalışmaya maliginite şüphesi olan ve yaşları 28 ile 84 arasında değişen, 28 kadın, 94 erkek hasta alındı. Çalışmaya dahil edilen 49 hastada kor biyopsi(KB), 43 hastada koaksiyel ince iğne aspirasyon biyopsisi (KİİAB), 30 hastada ince iğne aspirasyon biyopsi (İİAB) işlemi uygulandı. Pnömotoraks en sık gelişen komplikasyon oldu ve KB işlemi uygulanan olgularda %0, KİİAB işlemi uygulanan olgularda %23.3, İİAB işlemi uygulanan olgularda %30 oranında pnömotoraks gelişti. Pnömotoraks gelişmesinde tek anlamlı değişken geçilen havalanan akciğer parankiminin uzunluğu oldu. İşlem sonrası gözlediğimiz diğer bir komplikasyon ise hemoptizi oldu ve KB yapılan olgularda %0, KİİAB yapılan olgularda %4.2, İİAB yapılan olgularda %6A oranında gözlendi. Kesici iğne biyopsilerinde doğru tanı oranı %95.6, KİİAB'lerinde %84.7, İİAB işlemi uyguladığımız vakalarda doğru tanı oranımız %63 idi. Kesici iğne kullanılarak yapılan biyopsi işlemlerinde doğru tanı oranımız, aspirasyon iğnelerine göre belirgin olarak daha yüksekti. Bu sonuçlar doğrultusunda toraks duvarı, plevra kaynaklı ya da plevraya geniş tabanla oturan lezyonlarda kesici biyopsi iğnelerinin, akciğer parankiminde yer alan lezyonlarda ise tanı değeri yüksek, komplikasyon oranı düşük olan ko-aksiyel aspirasyon iğnelerinin öncelikle olarak tercih edilmesi gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ocak İ., In lung lesions comparison of computed tomography guided co-axial fine needle aspiration biopsy, fine needlee aspiration biopsy and core biopsy in terms of diagnostic value and complication rate, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Radiodiagnostic, Ankara, 2003. Percutaneous needle aspiration biopsy of lung is a relatively safe and accurate means of diagnosing benign and malignant lesions of the chest. Computed tomography guided percutaneous fine needle aspiration biopsy and core cutting needle biopsy are accepted technique for cytologic assessment and histologic work-up. In this study, which was performed by using three different types of needles in the pathological diagnosis of thorax lesions, we aimed to compare the correct diagnosis and complication rates of the needle biopsies and to show the effectiveness of the co-axial method. 28 female, and 94 male patients with malignity suspicion, ranging between 28 and 84 years old, were considered in the study. We applied core biopsy to 49 of the patients in the study, to 43 of them, and fine needle aspiration biopsy to 30 of them. Pneumothorax was the most frequent complication. Pneumothorax developed in 0% of the patients who were applied core biopsy, 23.3% of those who were applied fine needle aspiration biopsy co-axial fine needle aspiration biopsy, and 30% of those who were applied fine needle aspiration biopsy. The only meaningful variable in the development of pneumothorax was the length of the aerated lung paranchima. Another complication that we observed after the process in lung lesions was hemoptysis, and it was observed at a rate of 0% in cases in which core biopsy was used, 4.2% in cases in which co-axial fine needle aspiration biopsy was used, and 6.4% in cases in which fine needle aspiration biopsy was used. The correct diagnosis rate was 95.6% in cutting needle biopsies, 84.7% in co-axial fine needle aspiration biopsies, and 63% in fine needle aspiration biopsies. The correct diagnosis rate in biopsies that were performed using cutting needles was significantly higher compared with those performed with aspiration needles. In light of these findings, we believe that cutting biopsy needles should be preferred in the lesions of the thorax wall, those originating at the pleura, and those placed on the pleura on a wide basis, whereas co-axial aspiration needles, which have high diagnostic rate and low complication rate, should be preferred for lesions located in the aerated lung paranchima.