Deneysel tek taraflı testis torsiyonunda oluşan karşı testis hasarının etiyolojisinde apoptozisin rolü ve karnitinin koruyucu etkisi
The role of apoptosis and protective effect of carnitine in contralateral testicular injury affer experimental unilateral testicular torsion
- Tez No: 132055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Programlanmış hücre ölümü (PHÖ), karşı testis, karnitin, testiküler torsiyon, Apoptosis, contralateral testis, carnitine, testicular torsion
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET Tek taraflı testis torsiyonuna bağlı karşı testiste oluşan hasarının mekanizmasını açıklamaya ve hasan önlemeye yönelik pek çok araştırma mevcuttur. Biz de, ratlarda oluşturulan deneysel tek taraflı testis torsiyonu modelinde, karşı testis hasarının etiyolojisinde programlanmış hücre ölümü (PHÖ)'nün rolü ve kamitinin koruyucu etkisini inceledik. Bu amaçla, araştırmamızda ağırlıkları 180-220 gr arasında değişen 36 adet Wistar albino rat kutlanıldı. Ratlar altışarlı, altı gruba ayrıldılar. Sham ve kontrol grupları dışındaki ratların hepsinin sol testisleri intraperitoneal (İP), Ketamin HCI ve Xylasine Hydrochlorid anestezisi altında ve steril koşullarda 720° saat yönünde torsiyone edildi. Deney grupları kontrol, sham, 6 ve 24 saatlik torsiyon-detorsiyon ile 6 ve 24 saatlik torsiyon-detorsiyon-karnitin olarak oluşturuldu. Tedavi gruplarına, detorsiyondan bir saat önce 100 mg/kg dozunda İP karnitin verildi. Detorsiyondan bir hafta sonra karşı testislere orşiektomi yapıldı. Alınan testisler Johnsen biopsi skorları, seminifer tübül çapları ve malonildialdehit (MDA) oranları açısından incelendi. PHÖ oranları ise immun floresans ve DNA agaroz gel elektroforezi ile saptandı. Çıkan sonuçlar Mann-Whitney U testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Yapılan incelemeler sonucunda, kontrol ve sham grubu arasında farklılık saptanmadı. 6 ve 24 saatlik torsiyon-detorsiyon grubundaki PHÖ oranları, sham grubuna göre belirgin olarak yüksek bulundu. 24 saatlik torsiyon-detorsiyon grubunda bu artışlar daha belirgindi. Karnitinin koruyucu etkisi 24 saatlik torsiyon grubunda anlamlı bulunurken 6 saatlik grupta farklılık saptanmadı. Sonuç olarak tek taraflı testis torsiyonu modelinde karşı testiste torsiyon süresiyle paralel olarak artan PHÖ görülmektedir. Gelişen bu hasar ise detorsiyon öncesi verilen karnitin tedavisi ile azaltabilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY There are lots of studies concerning, about explanation of the mechanism and prevention of the injury of uninvolved oppositional testis in the case of unilateral testicular torsion. In this study, we examined the role of Programmed Cell Death (PCD) in the etiology of oppositional testis injury and also the protective effect of carnitin. We used, 36 Wister Albino rats changing in weights of 180 to 220 grams in our study. Rats were divided into six groups each included six rats. Left testises of all the rats were torsioned 720° in clockwise direction under sterile conditions and administering anesthesia with Ketamin HCI and Xylasine Hydrochloride except in sham and control groups. Experimental groups were designed as groups of control, sham, torsion-detorsion with 6 to 24 hours intervals and torsion-detorsion-camitin administration with 6 to 24 hours intervals. Intraperitoreal carnitin was administered to treatment groups in doses of 100 mg/kg one hour before detorsion. Orchiectomy procedure, were applied to oppositional testises one week after detorsion. Testises which were cut were examined in respect of diameters of seminiferous tubules, ratios of malonyldialdehyde (MDA) and Johnsen biopsy scores. PCD ratios were detected by using immunofluorescens and DNA agarose gel electrophoresis methods. Results obtained were evaluated with Mann- Whitney U test statistically. No statistically significant differences were obtained between sham and control groups. PCD ratios were significantly higher in torsion-detorsion with 6 to 24 hours intervals groups according to sham group. Those increases were more prominant in torsion-detorsion with 24 hours interval group. The protective effect of carnitin were significant in 24 hours torsion group while no significant difference were detected in 6 hours group. In conclusion, an increase in PCD is seen paralleling with time at oppositional testis in the models of unilateral testis torsion.This developing injury could be minimized with carnitin treatment administered before detorsion procedure.