Tek taraflı testis torsiyonu sonrası karşı testiste gelişen apopitotik değişikliklere losartan ve lisinoprilin etkileri
Unilateral testis torsion apopitotic changes in contralateral testis in unilateral torsion the effects of ACE inh. and AT1 receptor blocers on the apopitotic changes in the contralateral testis formed by unilateral testis torsion
  1. Tez No: 138531
  2. Yazar: HASAN KARBOĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptosis, Testicular torsion, Losartan, Lisinopril, Tubuler damage
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV ÖZET Tek taraflı testis torsiyonunda karşı testisde oluşan artmış programlı hücre ölümünün (PHÖ) infertilite riskini artırdığı deneysel olarak gösterilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız; Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörlerinden (ADE İnh.) Lisinopril ve Anjiyotensin II subtip 1(ATı) reseptör blokörlerinden Losartanın tek taraflı testis torsiyonunda karşı testisde oluşan artmış PHÖ üzerine olan etkilerini deneysel olarak araştırmaktı. Çalışmamızda otuz adet erkek rat randomize olarak 6'şarlı beş eşit gruba ayrıldı. Grup 1 ve Grup 2 kontrol grubu ve sham grubu olarak ayrıldı. Grup 3,4 ve 5'de ise tek taraflı testis torsiyonu yapıldı. 6 saat sonra detorsiyone edildi. Bu gruplara detorsiyondan bir saat önce intraperitoneal olarak sırasıyla şalin, Losartan ve Lisinopril enjeksiyonu yapıldı. Detorsiyondan 24 saat sonra ise karşı testis cerrahi olarak çıkarıldı. Elde edilen kesitler PHÖ oranını göstermek için TÜNEL metodu ile boyandı. Her testis için 100 adet seminifer tubül değerlendirildi ve PHÖ hücreleri kaydedildi. Ekstrasellüler matriksdeki kollejen lif dağılımını semikantitatif olarak göstermek için Retikulum boyaması yapıldı. Ayrıca alınan tüm kesitler Johnsen Tubüler Biopsi Skoruna (JTBS) göre değerlendirildi. Bu çalışmada elde edilen verilere dayanarak Grup 3'ün PHÖ oranı Grup 1, 2, 4 ve 5'e göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup 1, 2, 4 ve 5'de PHÖ oranı ise kendi aralarında anlamsızdı. Retikulum boyaması yönünden tüm grublar kendi aralarında karşılaştırıldığında Grup 3'de kollejen dağılımı yönünden yüksek bulundu. Grup 3'te JTBS diğer gruplara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç olarak Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve Anjiyotensin II subtip 1 reseptör blokörlerinin tek taraflı testis torsiyonunda karşı testisde oluşan tubüler hasarı ve PHÖ oranını azaltmıştır. Anahtar kelimeler; Programlı hücre ölümü, Testiküler torsiyon, Losartan, Lisinopril, Tubüler hasar
Özet (Çeviri)
V SUMMARY It has been reported that increased apoptotic changes in contralateral testicle in unilateral torsion may lead to an increased risk of infertility. In this experimental study, our aim was to determine whether angiotensin converting enzyme inhibitors and angiotensin II type 1 receptor blockers affect the apoptotic changes in contralateral testis following unilateral testicular torsion. Thirty male rats were randomly divided into equal five groups. In groups 1 and 2, rats were maintained as control and underwent a sham operation, respectively, in groups 3, 4 and 5 the rats underwent testicular torsion, after an intraperitoneal saline, losartan and lisinopril injection, respectively. The testes were untwisted 6 h later and the contralateral testes were harvested. 24 h later Apoptosis was assessed in paraffin-embedded sections stained by TUNEL method. One hundred seminiferous tubules were evaluated in each rat testis and the apoptotic cells were recorded. Reticulum staining was performed to evaluate the extracelular changes semiquantitatively. Testicular biopsy score counts were performed on these sections according to Johnsen. The mean apoptotic score of group 3 was significantly higher than the apoptotic scores of groub 1 and groub 2. There was no difference between the apoptotic scores of groups 1 and 2, 4 and 5. Reticulum stain was increased in group 3 as compared to other groups. The mean Johnsen biopsy score of group 3 was significantly lower than that of the other groups. Angiotensin-converting enzyme inhibition and angiotensin II type 1 receptor blockade reduced the tubuler damage and apoptosis in the contralateral testes after unilateral testicular torsion.