Studies on the long term memory of bacteriorhodopsin
Bakteriyorodopsin'in uzun vadeli hafızası üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 68661
  2. Yazar: BEKLAN GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEMİ TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyorodopsin, H. halobium, Metilen mavisi, Fenol kırmızısı, optik kaydedici eleman. vı, Bacteriorhodopsin, H. ha/obium, Methylene Blue, Phenol Red, Optical recording element. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZ BAKTERIYORODOPSIN' IN UZUN VADELİ HAFIZASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Gürkan, Beklan Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ocak 1997, 110 sayfa A.halobium hücrelerinin mor zarında bulunan bakteriyorodopsin (BR) yeni bir holografik ortam ya da optik kaydedici bir eleman geliştirmek için ışığa duyarlı bir boya olan metilen mavisi (MB) ile birleştirildi. H. halobium S-9 susu 4 M NaCl ve pepton içeren besiyerinde ve 39 derecede yedi gün boyunca büyütüldü. Bu büyütme devresinden sonra, mor zar parçacıkları H. halobium hücrelerinden ayrıştırıldı ve mor zar parçacıktan içindeki BR derişimi Lowry protein belirleme metodu kullanılarak tespit edildi. BR, MB ve BR-MB sisteminin fotoaktivite ölçümleri dört farklı sıcaklıkta (4°C, 10°C, 25°C ve 37°C) zamana karşı pH değişimi olarak yapıldı. İyonik kuvvet ve ışık şiddeti bütün fotoaktivite ölçümlerinde sabit tutuldu. Ayrıca, MB' nin üç farklı derişimi (50 mM, 100 mM ve 150 mM) bu deneyler için kullanıldı.BR, MB ve BR-MB sistemi fotoaktivite ölçümleri tamamlandıktan sonra, BR- MB sisteminin moleküler ilişkisi UV spektrofotometre ve İR spektroskopi kulanılarak incelendi. BR, MB ve BR-MB sisteminin İR spektrası analiz edildi ve BR-MB sisteminde yeni bir bağ gözlendi. Çalışmanın ikinci bölümünde, pH değişimini renk değişimi olarak göstermesi için BR-MB sistemine fenol kırmızısı (PR) eklendi. Benzer fotoaktivite Ölçümleri ve spektra çalışmaları bu üçlü sistem için yapıldı. Sonuç olarak, BR-MB moleküler ilişkisi açıkça anlaşılamadığı halde, BR-MB sistemi geridönüşümsüz optik kaydedici eleman olarak elde edildi. Ayrıca, bu optik kaydedici eleman bir pH indikatör boya ile birlikte de normal performansını gösterdi Fakat, PR'in performansı istenilen düzeyde bulunmadı. Bunun için, bir başka pH indikatör boya veya boyalar seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE LONG TERM MEMORY OF BACTERIORHODOPSIN Gürkan, Beklan M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Lemi Türker Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel January 1997, 1 10 pages Bacteriorhodopsin (BR) present in the purple membrane of H. halobium was coupled with photosensitive dye Methylene Blue (MB) in order to develop a new holographic medium or an optical recording element. H. halobium S-9 strain was grown at 39°C in 4 M NaCl containing peptone medium for seven days. After this growth period, purple membrane fragments were isolated from H. halobium and concentration of BR in the purple membrane fragments was determined by using Lowry protein determination method. The photoactivity measurements of BR, MB and BR-MB systems were carried out at four different temperatures (4°C, 10°C, 25°C and 37°C) by measuring pH change against time. The ionic strength and light intensity were kept constant for all photoactivity measurements. In addition, three different concentrations of MB (50 mM, 100 mM and 150 mM MB) were used for these experiments. uiAfter having completed photoactivity measurements of the BR, MB and BR-MB systems, the molecular interaction of BR-MB system was studied by using UV- visible spectrophotometry and IR-spectroscopy. The spectral characteristics of BR, MB and BR-MB system were studied in the wavelength range between 200 nm and 800 nm. Kinetic analysis of BR-MB system were also carried out. IR spectra of BR, MB and BR-MB systems were analyzed and a new bond was detected for BR-MB system. In the second part of the study, phenol red (PR) was added to BR-MB system in order to observe pH change as color change. Similar photoactivity measurements and spectral studies were carried out for the triple system, BR-MB-PR. In conclusion, BR-MB system was obtained as an irreversible optical recording element, although molecular interaction of BR-MB could not be understood clearly by using UV spectrophotometry and IR spectroscopy. In addition, this optical recording element also behaved as always in the presence of a pH indicator dye. But performance of PR was not in the desirable range. Therefore, another pH indicator dye or dyes should be selected.