Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda öfkenin metobolik ve psikolojik değişkenlerle ilişkisi
The relationship of anger with metobolic and psychologic variables in type-2 diabetes mellitus patients
  1. Tez No: 132099
  2. Yazar: ŞULE ÖZDEN TOPKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN CİMİLLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, öfke, depresif bozukluk, anksiyete, metabolik kontrol, Diabetes mellitus, anger, depressive disorder, anxiety, metabolic control II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET: Başlık: Tip 2 Diabetes Mellituslu Hastalarda Öfkenin Metabolik Ve Psikolojik Değişkenlerle İlişkisi Amaç: Bu çalışmada; tip 2 diabetes mellituslu (DM) hastalarda öfke düzeyi, öfke dışavurum biçimi, depresyon ve anksiyete düzeyleri araştırılmış, metabolik kontrolün göstergesi olan HbAlc değerleri ile hastaların cinsiyeti, diyabetle geçirdikleri süre, tedavi gördükleri kurum, sürekli öfke düzeyi, öfke ifade tarzı, depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin saptanması hedeflenmiştir. Ayrıca, sürekli öfke düzeyi ve öfke ifade tarzları ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişki araştırılarak öfkenin bir depresyon ya da anksiyete eşdeğeri olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: 106'sı Balçova Sağlık Grup Başkanlığı'na kayıtlı olan, 82'si DEÜTF Endokrinoloji polikliniğine başvuran 188 tip 2 DM hastası çalışmaya alınmıştır. Hastalara bir anket formu uygulanarak sosyo-demografik özellikleri, öfke düzeyi, öfke alt tipleri, depresyon ve anksiyete ölçek puanlan saptanmıştır. Metabolik kontrolü değerlendirmek için HbAlc düzeyleri saptanmıştır. Bulgular: Öfke ölçeği skorları ile depresyon ve anksiyete ölçek skorları arasında güçlü bir korelasyon saptanmıştır. Öfke-içe puanı ile HbAlc değeri arasında ters bir korelasyon saptanmıştır. Öfke-içe puanı düşük olanlarda metabolik kontrolün kötü olma riskinin 4.3 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Öfke-dışa puanı ile HbAlc değeri arasında ise doğrusal bir korelasyon saptanmıştır. Öfke-dışa puanının yüksek olması metabolik kontrolün kötü olma riskini 3.2 kat artırmaktadır. Sonuç: Hastalara öfkeyle başetme yollarının öğretilmesi, öfke denetiminin sağlanması hastalığın seyrini olumlu etkileyecektir. Ayrıca, öfkeli diyabetik hastalar depresif bozukluklar ve anksiyete bozuklukları yönünden daha ayrıntılı değerlendirilmeli ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Title: The Relationship of Anger with Metabolic and Psychologic Variables in Type 2 Diabetes Mellitus Patients Objective: Anger has been frequently observed in diabetic patients. In this study level of anger, expression of anger, levels of anxiety and depression in type 2 diabetes mellitus patients were determined and the relationship between metabolic control and sex, illness duration, treatment site, level of trait anger, style of anger expression, levels of depression and anxiety were analyzed. Also the relationship of anger level and expression with depression and anxiety were analyzed in order to determine whether anger is an equivalent of depression or anxiety in diabetic patients or not. Method: 188 type 2 diabetes mellitus patients were included in the study. 106 of them were primary care patients and 82 were chosen from the endocrinology department of a university hospital. The patients were given a questionnaire for socio-demographic characteristics and self-report inventories for anger, depression and anxiety. HbAl c levels were taken as the indicator of metabolic control. Results: Anger Inventory scores were strongly correlated with depression and anxiety scores. Introjected anger scores were inversely correlated with HbAlc levels. Risk of poor metabolic control was 4.3 times higher in patients with lower introjected anger scores. Expressed anger scores were correlated with HbAlc levels. Risk of poor metabolic control was 3.2 times higher in patients with higher in patients with higher expressed anger scores. Conclusion: Training the patient for anger management and controlling the anger will improve the prognosis in diabetic patients. Angry diabetic patients should carefully be assessed for depressive disorders and anxiety disorders and treated if needed.