Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinin rol çatışması ve rol belirsizliği düzeylerinin belirlenmesi
Determination of role conflict and role ambiguity levels of the Ankara Numune Training and Research Hospital at physicians and nurses
  1. Tez No: 132101
  2. Yazar: AYÇA HANDE KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel davranış, rol çatışması, rol belirsizliği, sağlık yönetimi, Organizational behaviour, role conflict, role ambiguity, health administration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
80 ÖZET Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin ve Hemşirelerinin Rol Çatışması ve Rol Belirsizliği Düzeylerinin Belirlenmesi Sağlık personelinin çalışma yaşamı içerisinde sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri de rol çatışması ve rol belirsizliğidir. Konu ile ilgili yapılan alan çalışmaları ve deneyimler rol çatışması ve rol belirsizliğinin hem örgütler hem de çalışanlar için olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve örgütsel performansı azalttığım göstermektedir. Yapılan çalışmalar yüksek düzeyde yaşanan rol çatışması ve rol belirsizliğinin stres, huzursuzluk korku ve düşmanlık duygularım arttırdığım iş doyumunu ve kendine güveni azalttığını ve örgütsel verimlilikte düşmeye neden olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli hekimlerin ve hemşirelerin rol çatışması- ve rol belirsizliği düzeyleri demografik değişkenler açısından incelenmiştir. İstatistiksel analizde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t) ve tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Rol çatışması düzeylerine göre hekimlerde cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, mesleki kıdem ve hastanede çalışma süreleri arasında; hemşirelerde öğrenim düzeyi ve hastanede çalışma süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Rol belirsizliği düzeylerine göre hekimlerde yaş, öğrenim düzeyi, mesleki kıdem ve hastanede çalışma süresi arasında; hemşirelerde yaş, öğrenim düzeyi ve servis çeşidi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Hekim ve hemşire gruplarının her birinde hem rol çatışması, hem de rol belirsizliği yaşandığı, rol çatışmasının hemşirelerde, rol belirsizliğinin de hekimlerde daha fazla olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında örgütteki rol çatışması ve rol belirsizliği düzeylerinin saptanmasına ve mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY Determination of Role Conflict and Role Ambiguity Levels of the Ankara Numune Training ve Research Hospital at Physicians and Nurses One of the problems encounter health personnel in their organizations is role conflict and role ambiguity. Previous studies and experimental evidence suggests that role conflict, like role ambiguity, results in undesirable consequences for both organizational members and for organizational performance. The studies indicated that high degrees of role conflict and role ambiguity were associated with increased tension, anxiety, fear and hostility, decreased job satisfaction and loss of self confidenc often with lower productivity. In this study, role conflict and role ambiguity level of physicians and nurses on Ankara Numune Training and Research Hospital have been investigated in terms of demographical variables. T test and one-way Anova are used during the statistical analysis. According to role conflict levels; statistically it is determined that there is an expressive difference between sexuality, age, education level, professional seniority and working periods in the hospital for physicians and between standarts of learning and working periods in the hospital for nurses. According to role ambiguity levels; statistically it is determined that there is an expressive difference between age, education level, professional seniority and working periods in the hospital for physicians and between age, education level and service type for nurses. It is determined that, there is both role conflict and role ambiguity in each of the physician or the nurse groups. There is more role conflict between nurses than physicians and there is more role ambiguity between physicians than nurses. According to the findings, some suggestions are made for deterrmning role conflict and role ambiguity levels and developing the existing situation.