Bir özel sağlık sigortacılık kurumunda kullanıcıların özellikleri ve risk profili (1998-2002)
Some descriptive characteristics and risk profile of users of one private health insurance company (1998-2002)
  1. Tez No: 132111
  2. Yazar: SALİH HALUK ÖZSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Risk profili, aktüerya, yaşam tabloları, uzun dönemli sigortacılık, standart tam tedavi prosedürleri, koruyucu sağlık hizmetleri
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bir Özel Sağlık Sigortacılık Kurumunda Kullanıcıların Özellikleri ve Risk Profili (1998-2002), Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Yönetimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma, özel sağlık sigortacılığında gerçek risk profillerine uygun yeni stratejiler ve model önerileri geliştirmek amacıyla planlanmış ve uygulanmış tanımlayıcı tipte epidemiyolojik bir araştırmadır. Temel amaç, gerçek aktüerya ile doğru riske doğru prim alınmasını sağlayamaya katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, seçilen sigorta şirketinin 1998-2002 yıllan arasındaki beş yıllık verileri analiz edilmiştir. 127 851 sigortalının hizmet kullanımları değerlendirilmiştir. 15-49 yaş grubunda yoğunlaşan ve süreklilik gösteren sağlık sigortası talebi, 15 yaş altı nüfusta % 20'nin altmda kalmıştır. Beş yıllık toplamda, ayakta tedavi hizmetleri için hastanelerin % 50'leri aşan bir oranla birinci öncelikte tercih edildiği görülmüştür. 2002 yılında sigortalıların hizmete başvuru sıklığı yılda işlem başına 5.23 kez olarak gerçekleşmiştir. Kayıt bildirim sistemindeki eksiklikler, yaşam tablolarının bulunmayışı, standart tam tedavi prosedürlerinin kullamlmayışı, risk profillerinin gerçeği tam yansıtmamasına yol açmaktadır. 15 yaş altı nüfusun özel sağlık sigortası yaptırma eğilimini yükseltmek için, koruyucu sağlık hizmetleri ağırlıklı hizmet paketleri içeren poliçeler üretilmelidir. Uzun dönemli sağlık sigortacılığı teşvik edilmeli, sigortacılık sağlığı koruyucu ve geliştirici önlemlerle desteklenmelidir. Özel ve kamu sağlık sigortacılığının, birbirine rakip değil sinerji oluşturacak biçimde düzenlenmesi sağlanmalıdır. Sadece üst gelir gruplarına yönelik değil aynı zamanda orta gelir grupları tarafından da satmalmabilecek sağlık sigortası poliçelerinin üretimi hedeflenmelidir.
Özet (Çeviri)
Some Descriptive Characteristics and Risk Profile of Users of One Private Health Insurance Company (1998-2002), Hacettepe University Health Sciences Institute Ph.D. Thesis in Health Management, Ankara, 2003. This study was carried out to propose new strategies in accordance with real risk profiles of private health insurance system. The final objective is to provide a system to collect the appropriate premium for real risks through realistic actueria. To achieve this, the data of the selected private insurance company for the previous five years from 1998 to 2002 were analized. The service utilization of 127 851 insured persons was evaluated. The demand for health insurance which was consantrated and showing continuity in the 15-49 age group was below 20% for the population below 15 years of age. According to the findings the data of five years, it was found that the hospitals were preferred with proportion of more than 50% as the primary choice for outpatient cases. During the year 2002, the mean service utilization for each insured person was 5.23. Completeness of the health information system, lack of survival tables, unavailability of the standard diagnosis and treatment procedures have led to the risk profiles to be unreliable. To increase the tendency of 15 year and below age group to obtain private health insurance, policies containing preventive health care services should be produced. Long-term health insurance schemes should be encouraged and insurance schemes should be supported thorough measures for preventive health interventions. Steps should be taken to arrange the private and public health insurance schemes to produce synergy together. Production of health insurance policies which could be bought not only by the upper income groups, but also by the middle income groups as well. Keywords : Risk profile actueria, survival tables, long term insurance system, standard diagnosis and treatment procedures, preventive heath care.