Evde bakım hizmetleri konusunda görüş belirleme: Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Eğitim Hastanesi doktorları ve hemşireleri üzerinde bir uygulama
Determining the opinions regarding home care services: a study undertaken in physicians and nurses of Social Insurance Institute Ankara Training Hospital
- Tez No: 132126
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Evde Bakım Hizmetleri, Sağlık Profesyoneli, Health Services, Home Care, Health Professional
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Evde Bakım Hizmetleri Konusunda Görüş Belirleme: Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Eğitim Hastanesi Doktorları ve Hemşireleri Üzerine Bir Uygulama Bu araştırma, SSK Ankara Eğitim Hastanesi'nde görev yapan hemşire ve hekimlerin evde bakım hizmetleri konusundaki görüşlerinin belirlenmesine yönelik betimsel nitelikte olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni SSK Ankara Eğitim Hastanesi'nde çalışan hekim ve hemşirelerden oluşmaktadır. Araştırmada tabakalı rastgele örnekleme yöntemi, servis ve görev tabaka değişkenleri kullanılarak uygulanmıştır. Araştırma anketleri 357 kişi (148 hemşire, 209 hekim) tarafından yanıtlanmıştır. Araştırma araştırmacı tarafından geliştirilen evde bakım hizmetleri konusunda doktor ve hemşirelerin görüşlerini belirlemeye yönelik olarak düzenlenen bir anket formu kullanılarak, yüz yüze görüşme yöntemi ile 01.09.2002-30.10.2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde faktör analizi, t testi, tek faktörlü varyans analizi ve Tukey HSD kullanılmıştır. Yapılan faktör analizinde 'evde bakım hizmetlerinin yapısı' ve 'evde bakım hizmetlerinin Türkiye'de uygulanabilirliği' adlan verilen iki alt boyut saptanmıştır. Bu araştırmada bağımsız değişkenlerle, saptanan iki alt boyut ve anket içerisinden seçilen farklı konulu dört ayrı sınırlı görüşe ilişkin madde puanları (evde bakım hizmetlerinin finansmanını devlet sağlamalıdır, evde bakım hizmetleri koruyucu sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğini artırır, evde bakım hizmetleri hastaların yaşam kalitesini artırır, evde bakım hizmetleri hastanede verilen sağlık hizmetin tamamlayıcısıdır) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Evde bakım hizmetlerinin yapısı alt ölçeği puan düzeyleri arasındaki fark servislere göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Evde bakım hizmetlerinin koruyucu sağlık hizmetinin ulaşılabilirliğini artırır madde puanı, evde bakım hizmetleri hastaların yaşam kalitesini artırır madde puanı ve evde bakım hizmetleri 143hastanede verilen sağlık hizmetinin tamamlayıcısıdır madde puanlarının da görev durumuna göre, istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Araştırmanın diğer hipotezlerine ilişkin bulgularında ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanamamıştır. Bu konuyla ilgili yeni araştırmaların Türkiye genelinde bir tartışma zemini oluşturmak amacıyla, görüş belirlenmesine yönelik olarak sağlık kurumlarında çalışan, özellikle de evde sağlık hizmeti veren sağlık profesyonellerini kapsayacak şekilde daha geniş bir grupla yapılmasının uygun olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining the Opinions Regarding Home Care Services: A Study Undertaken in Physicians and Nurses of Social Insurance Institute Ankara Training Hospital This research has been carried out for the purpose of establishing the opinions towards describal characteristic about home care services of the doctors and the nurses who have worked in the Ankara Training Hospital of Institution of Social Insurance Institute. Random, stratified sampling method, using service and job strata variables, has been carried out in the research. Research questionnaires has been filled in by 357 individuals in total (148 nurses and 209 doctors). The research has been performed by face to face interviewing method, using a questionnaire which was developed by the researches in order declare individual opinions of doctors and nurses on home care between 01.04.2002 and 30.10.2002. In statistical assessing of datas have been carried out factor analysis, t test, variance analysis with one factor and Tukey HSD. In the performed factor analysis, two sub-dimensions, that is“structure of home care services”and“practice of home care services in Turkey”have been established. In this research it has been searched that whether there is statistically meaningful difference between independent variables and established two sub- dimensions and item scores that have been chosen among the inquiry related to four different limited aspects having different theme (home care funds should be provided by the state;home care services increase the availability of supportive health services; home care services increase the life quality of patients; home care services supplement the services at hospital). It has been an established that there have been statistically meaningful differences in sub-scale scores of home care services increase the availability of supportive health services home care services increase the life quality of patient, and item scores of home care services supplement the services at hospital in contract to job conditions. There haven't been found any statistically meaningful differences in 145findings related to the other hypothesis of the research. It can be mentioned that new further researches might be carried out in larger groups including especially home care health professionals and those who work at health institutions in order to determine point of views on the subject aiming to develop a discussion base throughout Turkey