Ön çapraz bağ yırtıklarının patellar tendon ile ortroskopik rekonstruksiyonu ve sonuçları
Arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament tears with patellar tendon and results
  1. Tez No: 132127
  2. Yazar: AYDIN DEMİRDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAMAN SARPEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopi, kemik-patellar tendon-kemik otogreft, ön çapraz bağ rekonstruksiyonu. IV, Arthroscopy, anterior cruciate ligament reconstruction, bone-patellar tendon-bone autograft. V
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Ön Çapraz Bağ Yırtıklarının Patellar Tendon ile Artroskopik Rekonstruksiyonu ve Sonuçları Çukurova Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalında Nisan 1996- Ocak 2002 tarihleri arasında, diz travması sonrası oluşan ÖÇB yırtığı nedeni ile kemik- patellar tendon-kemik otogrefti ile artroskopik rekonstruksiyon yapılan 100 hasta incelendi. En az 12 ay takip sonrasında hastaların fonksiyonel diz skorları Lysholm-II, IKDC ve HSS diz bağ değerlendirme formuna göre değerlendirildi. Hastaların aktivite düzeyi Tegner kriterlerine göre bulundu. Postoperatif dejeneratif değişiklikler IKDC kriterlerine göre preoperatif grafilerle karşılaştırıldı. Hastaların yaşı, ek yaralanmaları ve preoperatif semptomatik süreleri değerlendirilerek, sonuçlar ile arasındaki ilişki araştırıldı. Hastaların yaşının ve preoperatif semptomatik sürenin artması ile ek yaralanmaların arttığı ve sonuçların olumsuz etkilendiği görüldü. Menisküs yırtıklarının bu iki kriter ile ilişkili olarak artmasına karşın tamir edilebilir yırtıkların daha az olduğu tespit edildi. Artroskopik ÖÇB rekonstruksiyonlarının tatminkar fonksiyonel sonuçları ve düşük komplikasyon oranı, sık tercih edilen bir tedavi seçeneği olmasında en önemli etkendir. Ancak cerrahi tedaviye karar verirken hastanın yaşı, aktivite düzeyi ve beklentileri mutlaka gözönüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Arthroscopic Reconstruction of Anterior Cruciate Ligament Tears with Patellar Tendon and Results. 100 Patients undergone arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament by bone patellar tendon bone autograft between April 1996-January 2002 were evaluated. Functional outcome was assessed by Lysholm-II, IKDC and HSS knee scoring systems after at least one year follow-up. Level of activity was assessed according to Tegner criteria. Postoperative degenerative changes were compared to preoperative radiographs according to IKDC criteria. Association of age, additional injuries and preoperative duration of symptoms with the outcome were evaluated. A positive correlation between increasing age-prolonged duration of symptoms and additional injuries was detected, having a negative effect on the outcome. Although an increased prevalance of meniscal tears associated with increased age and duration of symptoms was detected, ratio of repairable tears was decreased. Satisfactory functional outcome and low complication rates are important factors making arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction the preferred choice of treatment. Patient's age, activity level and expectations should be considered while making decision on surgical treatment.