Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli hekim öğretim üyelerinin evde bakım hizmetleri konusundaki görüşleri
Opinions of the academic physicians working in Turkish Armed Forces (TAF) about homecare services
  1. Tez No: 192095
  2. Yazar: MEVLÜT KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BİRGÜL PİYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen hekim, evde bakım hizmetleri, görüş, sağlıkbakım politikası, sağlık profesyoneli
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETTürk Silahlı Kuvvetlerinde Görevli Hekim Öğretim Üyelerinin Evde BakımHizmetleri Konusundaki GörüşleriBu araştırma, TSK'da görevli akademisyen hekimlerin evde bakım hizmetlerikonusundaki görüşlerinin belirlenmesine yönelik tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır.Araştırmanın evreni, TSK'nın sağlık alanında en büyük danışma organı olan GATAKomutanlığına bağlı Ankara Eğitim Hastanesi, stanbul Haydarpaşa EğitimHastanesi, TSK Rehabilitayon ve Bakım Merkezi ile Eskişehir Hava ve UzayHekimliği Merkezinde görevli 486 hekim öğretim üyesi oluşturmaktadır.Araştırmada örneklem seçilmemiş, tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmaanketleri 350 hekim öğretim üyesi (81 profesör, 137 doçent ve 132 yardımcı doçent)tarafından yanıtlanmıştır.Araştırmada veri toplama formu olarak, Çoban (2003) tarafından geliştirilen?Evde Bakım Hizmetleri Konusunda Görüş Belirlemeye Yönelik Veri ToplamaFormu? kullanılmıştır. Anket, GATA Ankara (Etlik) Eğitim Hastanesinde görevliakademisyen hekimlere yüz yüze görüşerek, diğer birimlerde görevli akademisyenhekimlere ise posta yolu ile göndermek suretiyle 01 Ağustos-20 Eylül 2005 tarihleriarasında uygulanmıştır.Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, veri toplama formunda yer alan 51maddeden araştırmacı tarafından seçilen 28'inin 6 değişken ile karşılaştırılmasıyapılmış olup, istatistiksel önemlilik için Ki-Kare Testi kullanılmıştır.?Doktorlar, hastanede hastalarına yeterli bilgi veremezler?, ?Hastalar evlerindedaha rahat hareket ederler?, ?Hasta rolünü yoğun yaşayan hastaların iyileşmesi dahagüçtür? maddeleri kapsamında araştırma grubunun unvan grupları arasında; ?Evdebakım hizmetleri ile sağlık personelinin hastanedeki iş yükü azalacaktır? maddesikapsamında ise araştırma grubunun ailelerinde 65 ve üzeri yaşta birey bulunmadurumu grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Diğermaddeler kapsamında araştırma grubunun özellikleri açısından istatistiksel olarakanlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOpinions of the Academic Physicians Working in Turkish Armed Forces (TAF)About Homecare ServicesThe purpose of this descriptive study is to determine the opinions the academicphysicians working in the Turkish Armed Forces on home-care services. Thepopulation of the study consists of 486 physician instructors working at AnkaraEducation Hospital, stanbul Haydarpaşa Education Hospital, TAF Rehabilitationand Care Center and Eskişehir Air and Space Medicine Service which are underGulhane Military Medical Academy (GMMA) Commandership. No sample waschosen in the study and it was tried to reach the whole population. Researchquestionnaire was responded by 350 phsician instructors.As a data collection tool ?Questionnaire Form for identifying opinions onhome-care services? developed by Çoban (2003) was used. It was applied betweenAugust 01-September 20, 2005 through interviews with the academic physiciansworking in GMMA Ankara Education Hospital and through mails to the ones inother units.While evaluating the research data, 28 of 51 items in the questionnaire formthat were chosen by the researcher were compared to 6 variables, and chi-square testwas used for statistical significance.For the items ?Doctors cannot give sufficient information to theirs patiens atthe hospital?, ?Patients feel more comfortable at their homes?, and ?it is moredifficult to recover for the patients having expericenced the role of patient muchmore?; statistically significant difference was found among the title groups of theresearch group. Moreover, in terms of the item ?with the home-care services, labourload of of the health staff in the hospital will decrease?, statistically significantdifference was found among the groups of existence of 65 and over-aged individualsin the research group?s families. For the other items, no significant difference wasfound in terms of the characteristics of the research group.Key Words : Academic physician, homecare services, opinion, health care policy,health professional.