Total diz protezi sonuçlarımız
- Tez No: 132147
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL GÜLMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total diz protezi, diz skoru, fonksiyon skoru, diz hareket açıklığı VI, Total knee prosthesis, knee score, functional score, knee range of motion vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Ağrılı gonartrozun tedavisinde total diz protezi uygulamalarının yüksek oranda başarılı olması, kullanımını artırmaktadır. Bu çalışmada; total diz artroplastisi ile ilgili genel bilgiler gözden geçirilmiş ve kliniğimizde takipleri yapılan total diz protezi hastalarının sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde, 29 Temmuz 1991 tarihinden 30 Nisan 2002 tarihine kadar, 185 hastaya total diz protezi uygulandı. 31 Ekim 2002 tarihine kadar son bir yıl içinde kontrolleri yapılan 112 hasta çalışmaya alındı. Kontrolü yapılamayan 62 hasta ve ölmüş olduğu öğrenilen 1 1 kişi çalışmaya dahil edilmedi. Ancak bu hastaların da dosya bilgileri incelendi. 112 hastanın 91 'i kadın, 21 'i erkek olup bu hastaların 53'ünün sol, 47'sinin sağ ve 12'sinin bilateral olmak üzere toplam 124 dizine total diz artroplastisi uygulandı. Hastaların ortalama yaşı 65.5 yaş (33-82 yaş), ortalama takip süresi ise 37.5 (7-120 ay) ay idi. Hastaların 98'i (%87.5) dejeneratif osteoartrit, 8'i (%7.1) romatoid artrit ve 6'sı (%5.4) travmaya sekonder osteoartrit nedeniyle öpere edildi. Hastaların değerlendirilmesi; ameliyat öncesi ve sonrasında“Knee Society- Diz Cemiyeti”kriterlerine göre yapıldı. Sonuçta; pre-operatif dönemde 24.3 olan diz skoru, post-operatif 83.5 olarak saptandı. Post-operatif dönemde diz skoru: dizlerin 7'sinde (%5.6) kötü, 9'unda (%7.2) orta ve 108'inde (%87,1) iyi ve mükemmeldi. Preoperatif dönemde ortalama 39.1 olan fonksiyon skoru, postoperatif son kontrolde ortalama 85.6 idi. Postoperatif dönemde fonksiyon skoru; hastaların 7'sinde (%6.3) kötü, 4'ünde (3.6) orta, 101'inde (%90.1) iyi ve mükemmeldi. Preoperatif dönemde ortalama 84.7 derece olan diz hareket açıklığı postoperatif dönemde ortalama 104.5 derece olarak bulundu. Total diz artroplastisi; ileri derecedeki gonartroz olgularında, başka seçeneMerinin kalmadığı durumlarda, endikasyonlanna uymak şartı ile başarılı bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The use of total knee prosthesis in painful gonarthrosis is offer more for being very successful. In this study; the common knowledge about total knee arthroplasty üs scrutinized and the results of followed total knee prosthesis patients in ours clinic are evaluated. Between 29 July 1991 to 30 April 2002, 185 patients were implanted with total knee artroplasty in Orthopedics and Traumatology Department of Ondokuzmayis University Faculty of Medicine. İn this study, 1 12 patients were followed up one year until 31 October 2002. 62 patients who were not followed and 11 person who were dead were not taken to study. But complications of all patients were inspected from file folders.91 patients were female 21 patients were male and 53 left knee, 47 right knee, 12 bilateral knee were operated in studying 1 12 patients. The average age of the 1 12 patient was 65.5 years (Range 33-82 years). The average follow-up period of the 112 patient was 37.5 months (Range 7- 120 months). The diagnosis was degenerative osteoarthritis in 98 patients (%87.5), rheumatoid arthritis in 8 patients (%7.1), posttraumatic arthritis in 6 patients (%5.4). The evaluation of the patients was performed pre-operative and post operative by using the“Knee Society Score”criterias. The results were as follows: Average pre-operative knee score was 24.3 and average post-operative knee score was 83.5. 7 (%5.6) post-operative knee scores were bad, 9 (%7.2) post-operative knee scores were fair and 108 (%87,1) knee scores were good and excellent. Average pre-operative functional score was 39.1 and average post-operative functional score was 85.6. 7 (%6.3) patients post-operative functional scores were bad, 4 (%3.6) post-operative functional scores were fair, 101 (%90.1) post-operative functional scores were good and excellent. Average pre-operative knee range of motion was 84.7 degree and average post-operative knee range of motion was 104.5 degree. Total knee arthroplasty seems to be a favorable treatment method in progressive gonarthros cases when other treatment alternatives are not proper and endications are comformed.