Artroskopik girişim uygulanan gonartrozlu hastalarda erken dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Early results of arthroscopic treatment methods in the treatment of patients with ganarthrosis
  1. Tez No: 132146
  2. Yazar: GÖKHAN DORUK DOĞUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN LÜTFİ BAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gonartroz, artroskopi, laser kondroplasti, mikrokırık, debridman/yıkama, Gonarthrosis, arthroscopy, laser chondroplasty, microfracture, debridement /irrigation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
45 8. ÖZET Artroskopik Girişim Uygulanan Gonartrozlu Hastalarda Erken Dönem Sonuçlarının Değerlendirilmesi Gonartroz sonucu oluşan kıkırdak harabiyetinin tamiri için çok sayıda yöntem araştırılmıştır. Bu yöntemler ağrı, kilitlenme ve şişlik gibi klinik semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir, fakat hiyalen eklem kıkırdağının rejenerasyonunu sağlayamaz. Bu prosedürlerin sağladığı tamir dokusu fibrokartilajdır. Yeni oluşan bu doku normal hyalin eklem kıkırdağının biyokimyasal ve biyomekanik özelliklerine sahip değildir. Bu çalışmanın esas amacı gonartroz nedeniyle artroskopik girişim uygulanan hastalarda uygulanan farklı tedavi metodlarının karşılaştırlmasıdır. Bu retrospektif, randomize çalışmada 140 hasta (66 erkek, 74 kadın) değerlendirildi. Hastalar uygulanmış olan cerrahi girişimine göre üç gruba ayrıldı; grup 1 (n=110) laser kondroplastisi uygulananlar, grup 2 (n=18) tek başına sadece irigasyon/debridman uygulanan olgular, grup 3 (n=12) ise subkondral kemikte mikrokırık tekniği uygulananlardan oluşturuldu. Artroskopik tedavi gören gonartrozlu hastalar cinsiyet, yaş ve tedavi yöntemleri açısından karşılaştırıldı. Değerlendirmede VAS ve Lysolm skorlama yöntemleri kullanıldı. Sonuç olarak cinsiyetler arasında sonuçlar açısından önemli bir fark bulunmadı. Yaşa bağlı olmaksızın tüm hastaların eşit oranda tedaviden fayda gördükleri saptandı. Uygulanan tedavi yöntemleri karşılaştırıldığında, laser kondroplasti uygulanan hastalarda tüm skorlama kriterlerine göre en iyi puanlar elde edilerek tedaviden daha çok faydalandıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
46 9. SUMMARY Early Results of Arthroscopic Treatment Methods in The Treatment of Patients With Gonarthrosis A lot of different ways to repaire of cartilage dejeneration of the gonarthrosis have been investigated. These methods may help to relief symptoms like pain, locking and swelling of the joints. However they don't provide restoration of the hyaline joint cartilage. These procedures are providing a reperative tissue made of fibrocartilage, that don't possess the biochemical and biomechanical features of the healing joint cartilage. The main aim of this study was to compare different arthroscopic treatment methods this retrospective randomized study involves one hundred and forty patients (66 males, 74 females). Patients were investigated according to age, sex and different treatment methods such as laser chondroplasty (n=110), subchondral bone microfracture techniques (n=12) and simple debridement together with irrigation (n=18). Vizüel Analog Scale (VAS) and Lysholm (Lys) scoring systems were used to measure postoperative outcome of subjectives complains and joint functions. Finally there were no differences between male and female. Patients have similar benefit independed from there age group. If the patients were compared according to the used treatment method; the highest postoperative scores were obtained in patients which were treated by laser chondroplasty, showing that this treatment methods provided the most benefit.