Tek aşamalı revizyon diz protezi yapılan hastalarda orta dönem sonuçlarımız
  1. Tez No: 445367
  2. Yazar: ÖMER BOZDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Protez Çevresi Kırıkları, Aseptik Gevşeme, İnsert Aşınması, Protez Eklem Enfeksiyonları, Tek Aşamalı Revizyon Diz Protezi, Total Knee Arthroplasty, Periprostetic Fracture, Aseptic Loosening, Insert wear, Prostetic Joint Infections, One Stage Revision Knee Prothesis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında aseptik gevşeme, enfekte diz protezi, insert aşınması ve periprostetik kırık tanısı alan ve tedavi yöntemi olarak tek aşamalı revizyon diz protezi yapılan minimum 6 ay takip süresi olan hastalar çalışma grubu olarak seçildi. Tek aşamalı revizyon diz protezi yapılan hastaların kısa-orta dönem klinik sonuçları araştırıldı. 35 hasta 36 diz çalışmaya alındı. Hastaların 1 tanesi erkek, 34 tanesi kadın, ortalama yaş 72.1 yıl, ortalama takip süresi 39.02 ay (6-77) idi. Hastaların son kontrolleri Diz Cemiyeti Klinik ve Fonksiyonel Değerlendirme Sistemine (Knee Society Score(KSS), Knee Society Functional Score(KSSF)) göre yapıldı. Diz cemiyeti klinik değerlendirme sistemine göre diz skoru ve fonksiyonel diz skoru tek aşamalı revizyon diz protezi yapılan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirilerek karşılaştırıldı. Enfeksiyon, insert aşınması ve kırık nedeniyle revizyon ameliyatı yaptığımız hastaların kendi içlerinde ameliyat öncesi ve sonrası skor puanlarında belirgin artış olmasına rağmen kendi aralarında değerlendirme yapıldığında hasta sayıları az olması nedeniyle diz cemiyet skoru veya fleksiyon dereceleri açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Aseptik gevşeme nedeniyle revizyon yaptığımız hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası diz cemiyet skorunda anlamlı fark bulundu: ameliyat öncesi 35,43 puandan ameliyat sonrası 83,27 puana, fonksiyon skoru ise 34,97 puandan 77,34 puana yükseldi. Kullanılan inserte göre değerlendirildiğinde Diz Cemiyeti skoru (KSS) normal insert kullanılanlarda ameliyat öncesi 51.3±5.9, ameliyat sonrası 89.8±3.2, sınırlandırıcı (constrained) insert kullanılanlarda ameliyat öncesi KSS skoru 41.2±6.9 iken ameliyat sonrası KSS skoru 87±3.2, menteşeli protezlerde ameliyat öncesi KSS skoru 23±10 iken ameliyat sonrası KSS skoru 83±2 olarak saptandı. Normal insert kullanılanlar ile sınırlandırıcı (constrained) insert kullanılanlar arasında (p:0.038) ve menteşeliler arasında (p:0.000) anlamlı fark bulundu. Ayrıca sınırlandıcı(constrained) insert kullanılanlar ile menteşeliler arasında KSS skoru açısından anlamlı fark bulundu (p:0.007). Aseptik gevşeme nedeniyle ameliyat ettiğimiz bu hastalarda normal insert kullanıldığında ortalama fleksiyon derecesi ameliyat öncesi 120±7.5, ameliyat sonrası 126.2±9.1, sınırlandırıcı (constrained) insert kullanılanlarda ameliyat öncesi fleksiyon 95±16, ameliyat sonrası 115±6.4, menteşelilerde ameliyat öncesi fleksiyon 63.3±41.6, ameliyat sonrası fleksiyon 100±10 olarak saptandı. Normal insert kullanılanlar ile sınırlandırıcı (constrained) arasında (p:0.044) ve menteşeliler arasında (p:0.001) fleksiyon derecesi açısından anlamlı fark gözlendi. Tek aşamalı revizyon ameliyatı yapılan hastalarda periprostetik enfeksiyon nedeniyle ameliyat ettiğimiz bir hastada travma (düşme) sonucu periprostetik kırık oluştu ve yeniden revize edildi. Alınan sonuçlarla, aseptik gevşeme, enfekte diz protezi, insert aşınması, diz çevresi kırık nedeniyle uygulanan revizyon diz protezlerinin başarılı ve etkin bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Revizyon cerrahisinde uygun olan hastalara normal insert kullanımının ameliyat sonrası diz cemiyeti skoru ve eklem hareket açıklığı açısından olumlu yönde anlamlı fark oluşturabildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Study group was selected among the patients who are operated in Ufuk University Orthopaedics and Traumatology clinic for aseptic loosening, infected Total Knee Arthroplasty, insert wear and periprostetic fracture and treated with one stage revision Knee Arthroplasty and minumum follow up were 6 months. Short and Midterm results of the patients who were applied one stage revision Knee Arthroplasty were analysed. 35 patients and 36 knees were included into the analysis. Patients were 1 male and 34 female, mean age was 72,1 years and mean follow up was 39,02 months (6-77). The last examination was done due to Knee Society Score (KSS) and Knee Society Functional Score (KSSF). According to Knee Society Clinical Evaluation System, KSS and KSSF were evaluated and compared with the patients undergo one stage revision Knee Arthroplasty preoperatively and postoperatively. Despite there is a remarkable increase between preoperative and postoperative scores of the patients undergo revision Knee Arthroplasty due to infection, insert wear or fracture seperatively, when the groups are compared, there is not a significant increase in KSS and KSSF due to the small number of patients. KSS scores of the patients undergo revision arthroplasty due to aseptic loosening increased significantly: preoperative KSS increased from 35,43 to 83,27 postoperatively KSSF increased from 34,97 to 77,34 postoperatively Evaluation of the insert applied is: KSS of the normal insert changed from 51.3±5.9, to 89.8±3.2 postoperatively, constrained insert changed from 41.2±5.9, to 87±3.2 postoperatively and KSS of the constrained prothesis changed from 23±10, to 83±2 postoperatively. There is a significant difference between normal insert versus constrained insert (p:0.038) and hinged prothesis (p:0.000). Additionally, there is a significant difference between constrained insert and hinged prothesis (p:0.007) Flexion angles of the patients which were operated due to aseptic loosening is changed from 20±7.5 degrees to 126.2±9.1 degrees postoperatively in normal inserts; from 95±16 degrees to 115±6.4 degrees postoperatively in constrained inserts and from 63.3±41.6 degrees to 100±10 degrees in hiinged prothesis. There is a significant difference between the flexion angles of the normal insert and constrained insert (p:0,044) and hinged prothesis (p:0,001) One patient which operated due to periprostetic infection suffered from trauma and had been revised because of the periprostetic fracture. According to the results, it is concluded that revision arthroplasty which is applied due to aseptic loosening, infected knee prothesis, insert wear and periprostetic fracture is a succesful and effective method. It is concluded that normal insert usage in revision surgery in specific patient groups makes a significant and positive results according to KSS and KSSF.