Farklı yaş gruplarındaki geriatriklerde yürüyüş parametrelerinin ve fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi
Analysis of parameters and physical fitness in different age groups of geriatric subjects
  1. Tez No: 132187
  2. Yazar: VEDİA SAUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, zaman-mesafe parametreleri, fiziksel uygunluk, kas kuvveti, Geriatrics, time-distance parameters, physical fitness, muscle strength
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Saut V.,Farkh yaş gruplarındaki geriatrik kişilerin yürüyüş parametrelerinin ve fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2003. Farklı yaş gruplarındaki geriatrik kişilerin yürüyüş parametrelerinin ve fiziksel uygunluklarının değerlendirilmesi amacıyla planlanan bu çalışma Ankara Seyranbağları Huzurevinde ve Bursa Huzurevinde yapılmıştır.Çalışmaya 65 ve üstü 45 kadın, 45 erkek olmak üzere toplam 90 yaşlı kişi dahil edilmiştir. Geriatrikler yaşlarına göre 3 gruba ayrılmıştır. LGrup 65-69 (n=30) yaş, H.Grup 70-74 (n=30) yaş, IH.Grup 75ve üstü (n=30) yaşlardan oluşmaktadır. Olguların yaş ortalamaları LGrupta 66,53±1,45 n.Grupta 71,90±1.62 HLGrupta 79,86±4,73 yü olarak belirlenmiştir. Olgularda yürüyüşün zaman- mesafe parametreleri ayak izi yöntemiyle ölçülmüştür. Fiziksel uygunluk parametrelerinden kas kuvveti, fleksibilite ve yürüyüş hızı ölçülmüştür. Denge değerlendirmesinde Berg'in denge skalası kullanılmıştır. İstatistiksel analiz yöntemi olarak' SPSS for Windows Releasell' kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda adım uzunluğunun, çift adım uzunluğunun, kadansın ve hızın yaşla azaldığı saptanmıştır(p0.05)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Saut V., Analysis of gait parameters and physical fitness in different age groups of geriatric subjects, Hacettepe University,Healty Science Instute, School of Physical Therapy and Rehabilitation,Master of Science Thesis, Ankara, 2003. This study was performed to analyze the gait parameters and physical fitness in geriatrics in Seyranbağları rest-home. A total of 90 elderly person- consisting of 45 women and 45 men between 65-84 years were included in this study. Elderly persons were divided into 3 groups. Subjects between 65-69 (n=30), 70-74 (n=30), 75-84(n=30) years age range were allocated into the first (66, 53±1,45), second (71,90±1,62) and third (79,86±4,73) groups respectively. The time-distance gait parameters of the elderly subjects were measured by foot print analysis. Muscle strength and flexibility were assessed as physical fitness parameters. Berg's balance scale was used to assess balance. The SPSS was used for statistical analysis. As a result, we found that while step length, stride length, cadence and walking velocity all decreased with age p0.05).