Molecular association properties of polyallylurea and polyallylthiourea and electrochemical polymerization of allylthiourea
- Tez No: 13221
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Molekül er assosi yasyon, intrinsik viskosite, sabit akım elektrolizi, dönüşümlü vol"tametri, Molecular association, constant current electrolysis, intrinsic viscosity, cyclic voltammetry
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET POLİ ALİ LÜRE CPALD VE POLİ ALİLTİYOÜRENİN CPATLD MOLEKÜLER ASSOSİ YASY ON ÖZELLİKLERİ VE ALİLTİYOÜRENİN (ATÜ) ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLE POLİ MERLEŞTİ Rİ LMESİ ÖZKAN. Htilya Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez yöneticisi : Prof.Dr. Ali USÂHMAZ ı Şubat 1991, 70 sayfa C0-6O gama ışınlarıyla polimerleştiril en alilüre ve alil tiyoürenin moleküler assosi yasyon özellikleri çalışıldı. Bunun için viskometrik yöntem kullanıldı. Poli alil ürenin moleküler assosi yasyonu ; sulu ortamda ve değişik deri simdeki potasyum klorür polimer çözeltisinde +25 C de çalışıldı. Burada PAU çözeltisinin intrinsik viskozite değerinin KC1 derişimi arttıkça azaldığı gözlendi. Polial il tiyoürenin moleküler assosi yasyonu dimetilformamid ve değişik derişimdeki amonyum nitrat polimer çözeltisi içinde 20°C, 25°C ve 30°C de çalışıldı. Pol ialil tiyoürenin +25 C de intrinsik viskozite değerinin NH4N03 derişimi arttıkça, arttığı gözlendi. Benzer çalışmalarda 20 C ve 30 Ciçin NH4 NO3 derişimi ile intrinsik viskozite değeri arasında doğrusal bir değişme gözlenemedi. Al iltiyoürenin elektrokimyasal başlatma yöntemiyle polimeri estirilmesi havaya açık ortamda oda sıcaklığında, asetonitril (AN) ve dikloroethan (DCE)-tetrabutil amonyum tetrafloroborat (TBAFB) çözücü-destek elektrolit çiftleri içerisinde gerçekleştirildi. Elektroliz yöntemi olarak sabit akım elektroliz tekniği kullanıldı. Tepkime kinetiği dönüşümlü voltantetri yöntemi ile takip edildi. Pol imerleşme kinetiği değişik çözücü ve akımlarda çalışıldı. Poli merlerin karakteri zasyonu FTIR spektrofotometrisi ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOLECULAR ASSOCIATION PROPERTIES OF POLYALLYLUREA CPAID AND POLYALLYLTHIOUREA CPATID AND ELECTROI NI Tl ATED POLYMERIZATION OF ALLYLTHIOUREA CATID ÖZKAN, Hülya M. S in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ February 1991, 70 pages Allylurea and allylthiourea were polymerized by Co source“to obtain polymer samples for ”the investigation of association by viscometric method. Molecular association of PAO was studied in aqueous solutions with different concentration of KC1 polymer solution at 25 C. In the case of PAO, the observation was a decrease in intrinsic viscosity, C^3> an with increase of KC1 concentration. Molecular association of PATO was studied in dimethlyformamide for different concentrations of NH4N03 polymer solution at 20°C, 25°C, and 30°C_ For PATO at 25°C, the observation was an increase in [7)3 with an increase of NH N0“ concentration. However, at 20 C and 30 C the change.4- 3 of £7?] with an increase of NH N0”concentration was not 4 3 illregular. Electrochemical polymerisation of ATU was carried out by constant current electrolysis at room temperature under air atmosphere in acetonitrile (AN) and dichloroe thane (DCE) tetrabutlyammonium tetrafluoroborate (TBAFB) solvent- electrolyte system. The rate of polymerization was followed by cyclic voltammetry technique in different solvent and electrolysis current. The characterization of polymers were done by FTIB spectrophotometry analysis