Enthalpy-entropy and frequency factor-activation energy compensation relations for death of Bacillus coagulans in apple juice
Elma suyunda Bacillus coagulans'ın ölümünde entalpi-entropi ve frekans faktörü-aktivasyın enerjisi eşitleme ilişkileri
  1. Tez No: 13220
  2. Yazar: ARZU ÖZKAN DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Entalpi, Entfopi, Frekans Faktörü, Aktivasyon ifherjisi, Enthalpy, Entropy, Frequency Factor, Activation Energy
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Glukoz yada sukroz katılmış elma suyunda Bacillus coagulans ' in ısıl ölüm kinetiği deneysel olarak çalışıldı. Bu işlemlerin frekans faktörü ve aktivasyon enerjileri Arrhenius ifadesi ile hesaplandı. Aktivasyon entropisi ve aktivasyon entalpisi ise unimoleküler kimyasal reaksiyonlar ve mikrobiyel ölüm kinetiği arasında karşılaştırma ile Eyring kuramı yardımıyla hesaplandı. Şeker konsantrasyonu ile kinetic parametrelerin değişimi arasında bir bağlantı gözlenmedi ama bu fonksiyonların kinetik eşitleme ilişkilerine uyduğu görüldü. Verilerin incelenmesi sonucunda gerçek bir isokinetik sıcaklık saptanmadı. Buna göre, değişen koşullarda B. coagulans 'in ısıl ölüm kinetiğinin farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thermal death kinetics of Bacillus coaqulans was studied experimentally in glucose or sucrose added apple juice. The frequency factor and the activation energy of these processes were calculated by using the Arrhenius expression. The activation entropy and the activation enthalpy were calculated with the analogy between the unimolecular chemical reactions and the microbial death kinetics by using the Eyring's theory. No trends were observed in variation of the kinetic parameters with the sugar concentrations, but this function agrees with the kinetic compensation relations. Analysis of the data indicated that, there was no actual isokinetic temperature for the family of related experiments and the thermal death kinetics of B. coaqulans has different mechanisms under varying conditions.