Bazı Ayhan patlıcanı genotiplerinin (Solanum melongena L.) moleküler ve morfolojik karakterizasyonu
Molecular and morphological characterization of some Ayhan eggplant genotypes (Solanum melongena L.)
- Tez No: 620857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patlıcan, morfolojik karakterizsyon, ISSR, SRAP, Eggplant, morphological characterization, ISSR, SRAP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada meyve rengi ve kullanım alanları bakımından dikkat çeken Ayhan patlıcanının 29 adet genotipinde morfolojik ve moleküler karakterizasyon yapılmıştır. Morfolojik karakterizasyon için UPOV (Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği) kurallarınca belirlenmiş 41 adet özelliğin gözlemi ve ölçümü yapılıp sonucunda genotiplerin 2 ana gruba ve 4 alt gruba ayrıldığı tespit edilmiştir. Morfolojik karakterizasyon analizi sonucunda birbirine en yakın genotipler 8 farklı grup oluşturmuştur. Moleküler karakterizasyonda 12 adet ISSR ve 18 adet SRAP primeri kullanılmış ve bu iki yöntemden toplam 195 bant elde edilmiştir. Bantların 122 adedi polimorfik ve 73 adedi monomorfik olarak belirlenmiştir. Moleküler analiz yöntemleri kullanılarak yapılan karakterizasyon sonucunda SRAP tekniğinde polimorfizm oranı ortalaması % 60.90, ISSR tekniğinde ise polimorfizm oranı ortalaması % 63.14 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Nevşehir ili Avanos ilçesi Ayhan köyünde uzun yıllardan bu yana yeyiştiriciliği yapılan hem patlıcan genotipleri arasında hem de ayhan patlıcanının kontrol olarak kullanılan genotipler arasında geniş genetik varyasyonun olduğu belirlenmiştir. Söz konusu genotipler patlıcan ıslahı programlarında kullanılabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological and molecular characterization of 29 genotypes of Ayhan eggplant, which draws attention in terms of fruit color and usage areas, were performed. For morphological characterization, observations and measurements of 41 properties determined by UPOV (International Association for the Protection of New Plant Varieties) were made and the genotypes were divided into 2 main groups and 4 subgroups. As a result of morphological characterization analysis, the genotypes closest to each other formed 8 different groups. 12 ISSR and 18 SRAP primers were used for molecular characterization and a total of 195 bands were obtained from these two methods. 122 parts of the band are defined as polymorphic and 73 parts of the band are defined as monomorphic. As a result of characterization using molecular analysis methods, the mean polymorphism rate of SRAP technique was 60.90% and the mean polymorphism rate of ISSR technique was 63.14%. As obtained results, there are important genetic variation among Ayhan eggplant genoteypes, also control eggplant genotypes. These eggplant genetic materials can be used for eggplant breeding programs.