Polymerization of 4-vinyl-1-cyclohexene
  1. Tez No: 13227
  2. Yazar: N.NURÇİN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gamma radiation, radiation polymerization, viscosity, 4-vinyl-l-cyclohexene
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET 4-Vİ Nİ L-l -Sİ KLOHEKZEN 'Nİ N POLİ MERLEŞMESİ ÇEVİK>N.NURÇİN YÜKSEK LİSANS TEZİ »KİMYA BÖLÜMÜ Tez Yöneticisi : Prof. Dr. ALİ USANMAZ 86 sayfa, ŞUBAT 1991 4-vinil -i- siklohekzen, polimeri eşmesinde zincir ilerlemesi vinil grubu veya halkadaki çift, bağlı karbon-karbon üzerinde olabilir. Eğer iki doymamış karbon-karbon bağı polimeri eşmeye katkıda bulunursa halkasal yapıda bir polimer ürünü elde edilir. Monomerin radyasyon ve kimyasal katalizörler vasıtasıyla polimeri eşme mekanizması değişik koşullar için incelendi. Radyasyon polimeri eşmesinde ışınlama oda sıcaklığında vakum altında veya açık havada yapıldı. Elde edilen ürünler düşük ağırlıklı polimeri erdir. Monomer, BF (Et) O katalizörüyle diklorometan çö-zel ti sinde -8 C de pol i meri eştiril di. Çeşitli şartlar altında polimeri eşen tir tini er in yapıları CkarekterleriD UV» NMR> İR spektroskopi yöntemleri ile tayin edildi. Radyasyonla başlatılan pol i mer leşmeni n mekanizması radikal i k değil de büyük olasılıkla iyonik olduğu gözlendi. Monomer anyonik ve katyonik başl atıcılarla da pol i mer verdi. Halkasal yapının pol i meri eşme metoduna göre bir ayırım göstermediği görüldü. Monomer, ayrıca plazma pol i mer leştir me metoduyla da aynı tip ürün verdi. Anyonik ve plazma pol i mer leştirme metodları, detaylı olarak çal ı şı lmadı ğı ndan bunlar ilerideki çalışmalarda i ncel enebi 1 i r ler. Anahtar k el i mel er : Gama ı şı nı, r adyasyon ile pol i mer leşme, viskozite, 4,-vi ni 1 -1 -si k 1 ohek zen. Bilim kodu :40S. 04. 02 VI
Özet (Çeviri)
ABSTBACT POLYMERIZATION OF 4-VINYL-1-CYCL0HEXENE ÇEVİK,N. NURÇİN M. Sc. in CHEMISTRY Superv isor : Prof. Dr. ÂLİ USANMAZ 86 pages, FEBRUARY 1991 4-Vinyl-l-cyclohexene can polymerize through the opening of carbon-carbon double bonds of vinyl group or cyclohexene group. Both type of double bond can also contribute to polymerization to give cyclic type polymer. The monomer was polymerized by radiation and chemical catalyst to investigate the types of polymerization and the mechanism under different conditions. Radiation induced polymerization was carried out at room temperature a)under vacuum b)in atmospheric air condition. In all cases; the products were polymers of low molecular weight. Cationic polymerization of 4-vinyl-l-cyclohexene initiated by iixBF3(Et) 0 complex at -8 C was carried out in dichlorome thane solution. The products were investigated by UV, NMR, IE spectroscopy for all cases. It was shown the radiation- induced polymerization is most probably not radicalic but ionic. Monomer gives polymer with both cationic and anionic polymerization. The cyclization is not also selective by any of the method of polymerization investigated. The monomer was also showed to give similar polymer product by plasma polymerization. These methods, anionic and plasma polymerization, were not studied in details and may be the subject of another work.